Ook ‘Zomer van Monet’ volgend jaar van de kalender geschrapt

'Windmolens in het  Westzijderveld bij Zaandam' door Claude Monet (1871).
'Windmolens in het Westzijderveld bij Zaandam' door Claude Monet (1871).
Foto:

Er komt geen Zomer van Monet in 2021. De voorbereidingen voor het grootse evenement zijn gestaakt, zo laat wethouder Annette Baerveldt van Cultuur de raad vandaag in een memo weten.

De gemeente, het Zaans Museum, de stichting Monet in Zaandam, de stichting Marketing Zaanstreek en Fluxus ‘achten het uit praktisch en moreel oogpunt onverantwoord om een stadsbreed programma neer te zetten’. Voorzitter Guusje ter Horst van de Stichting Zomer van Monet 2021 die de zaak coƶrdineerde laat in het memo weten dat in verband met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen een groot evenement op touw zetten geen zin heeft: ‘De coronacrisis heeft een enorme impact op ons land en in het bijzonder grote gevolgen voor de cultuursector, zo ook in Zaanstad. Vanuit praktisch perspectief zien wij, mede door alle coronamaatregelen en de ongewisse toekomst in een anderhalvemetersamenleving geen mogelijkheden om het ambitieniveau te halen dat ons voor ogen stond met de Zomer van Monet 2021.’ Eerder sneuvelde al een grote tentoonstelling met Zaanse werken van de Franse impressionist Claude Monet.

Toekomst ongewis

Daarnaast heeft een aanzienlijk deel van de culturele instellingen, kunstenaars en makers moeite om het hoofd boven water te houden. ‘Zij gaan bovendien een onzekere toekomst tegemoet. Wij vinden het daarom vanuit moreel oogpunt niet verantwoord om een stadsprogramma te realiseren, mede gezien de oplopende financiĆ«le nood in het culturele veld van Zaanstad. Het spijt ons zeer dat we, ondanks alle positieve energie, inzet van partners en de verzette werkzaamheden, tot dit besluit hebben moeten komen,’ aldus Ter horst. Het college onderschrijft deze argumenten. ‘Omdat onduidelijk is hoe de situatie volgend jaar zal zijn is op dit moment geen zekerheid over de (on)mogelijkheden voor de organisatie van publiek toegankelijke activiteiten. Daarbij heeft het overeind houden van de culturele basisinfrastructuur in Zaanstad voor dit moment prioriteit,’ schrijft Baerveldt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen