Blockbuster expositie Claude Monet van de baan

Foto: Pixabay

Zo’n zeven miljoen euro steken in een verbouwing van het Zaans Museum exclusief een oplossing voor het depot (van circa 650.000 euro) plus extra exploitatielasten van het aangepaste dan wel externe depot (nog eens 70.000 euro) voor een tentoonstelling van vier maanden wordt zelfs de gemeente die in Nederland hét uithangbord van Claude Monet wil worden te gortig. De gedroomde grote tenstoonstelling van zoveel mogelijk Zaanse werken van de Franse impressionist komt er in 2024 dan ook niet.

De aanpassingen aan het Zaans Museum zijn nodig om de verwachte aantallen bezoekers te kunnen ontvangen en om aan de eisen van bruikleengevers van de schilderijen te kunnen voldoen. Het museum heeft er zelf maar één en de Fransman leverde er 25 af. ‘Er is een mismatch tussen deze omvang van de investering en het maatschappelijk rendement ervan nu die investering alleen ten goede komt aan een tentoonstelling van slechts vier maanden,’ concludeert het college nu op grond van twee haalbaarheidsonderzoeken. Misschien later, ooit, want er was wel degelijk een aanzienlijke bereidheid om de schilderijen af te staan voor een Zaanse blockbuster expositie.

Oorspronkelijk was het plan om de resultaten van de onderzoeken al eerder op te leveren, maar dit voorjaar kwam de directeur van het Zaans Museum met een nieuwe ambitie, namelijk het ontwikkelen van een museum in het centrum van Zaandam. Dat plaatste het haalbaarheidsonderzoek naar de tentoonstelling Monet in Zaandam 1871 in een nieuw daglicht, omdat ook bekeken moest worden of een tentoonstelling in een eventueel nieuw museum een optie was. Dit bleek niet het geval, maar nam wel extra tijd in beslag.

Grote uitleenbereidheid

Als geld geen rol had gespeeld was de grote expositie er wel gekomen: verreweg het grootste deel van de potentiële bruikleengevers reageerde positief op het voorstel hun bezit te laten afreizen naar de oorsprong. Acht eigenaren zeiden ja, mits aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Bij elf werken was de reactie van de betrokken musea, veilinghuizen en kunstgaleries ‘voorlopig positief of optimistisch’. Eén eigenaar reageerde niet, eentje zei nee vanwege historische schenkingsvoorwaarden en van één schilderij is de eigenaar en de locatie onbekend. Bij twee werken is er twijfel over de conditie van de doeken.

Het college wil nu echter in eerste instantie inzetten op wat voorlopig de Zomer van Monet genoemd wordt, een minider ambitieus en vooral goedkoper evenement dat in 2021 de start moet zijn ‘van een blijvende, voelbare en zichtbare verbinding en beleving van Monet en Zaanstad’. ‘We verdiepen het cultuurhistorische verhaal van Monet in Zaandam. We maken Monet zichtbaar door middel van fysieke ingrepen en door in samenwerking met scholen, culturele instellingen en ondernemers activiteiten te organiseren. Zo gaat Monet in Zaandam leven: Zaandam ademt Monet en is daarmee Monetstad van Nederland,’ aldus de brief van het college.

Spreiding

Die nadruk op Zaandam zou in andere delen van de gemeente inwoners wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten, en lijkt ook niet in lijn met het mantra dat toerisme beter verdeeld moet worden over de hele gemeente. Maar ‘de Zomer van Monet is een mooie stap in de spreiding en verbreding van toerisme waarbij naast de Zaanse Schans ook aandacht naar andere delen van Zaanstad, waaronder het centrum van Zaandam’ lezen we dan weer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen