Dubbel feest: ‘Zomer van Monet’ als voorproefje op het Monetjaar

Foto: Wikipedia / Musee d'Orsay

Een Monetjaar in 2024 en een Zomer van Monet in 2021. Daar lijkt het op uit te draaien nu de communicatie tussen de Stichting Monet en wethouder Sanna Munnikendam hersteld is. Zo krijgen beide partijen wat ze willen – en is ook het Zaans Museum tevreden.

In een brief aan de gemeenteraad geeft de wethouder toe een steek te hebben laten vallen in het traject dat ertoe leidde de focus voor het Monetjaar te verleggen van 2021 (150 jaar na het verbkijf van de Franse inpressionist Claude Monet in Zaandam) naar 2024 (een halve eeuw gemeente Zaanstad). Die verschuiving werd ingegeven door de complexiteit van het organiseren van een internationale tentoonstelling met zoveel mogelijk ‘Zaanse Monets’ in het musum.

Begin vorige maand werd de koersverandering duidelijk en die viel de Stichting Monet rauw op het dak: voorzitter Ger Schouten stapte zelfs op. Volgens Munnikendam haar fout: er was wel over overlegd met het Zaans Museum, maar niet met de stichting. Toen Ger Schouten daags voordat in het college het besluit viel om 2021 definitief af te schrijven daarvan door de wethouder telefonisch op de hoogte werd gebracht, meende zij daarvoor een draagvlak te bespeuren dat er achteraf geenszins bleek te zijn.

Verontschuldigingen

Dat leidde tot onrust bij de stichting en in de raad, waar Democratisch Zaanstad zich in het ootje genomen voelde. ‘Achteraf gezien hadden we de totstandkoming van dit besluit wel met de stichting moeten bespreken. In onze communicatie hebben we in dat opzicht in de richting van de stichting een steek laten vallen,’ schrijft Munnikendam nu. Ze heeft daarvoor het bestuur van Monet in Zaandam haar verontschuldigingen aangeboden.

Zomer van Monet

Een gesprekover de ontstane situatie heeft er vervolgens toe geleid dat het dagelijks bestuur van Zaanstad zich nu vierkant achter de wens van de stichting schaart om ook in 2021 Monet in het zonnetje te zetten. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen promoot ons land dat jaar onder de noemer Ode aan het Nederlandse landschap en de stichting wil daar graag bij aanhaken met de Zomer van Monet.

Munnikendam gaat nu onderzoeken hoe de gemeente die wens kan ondersteunen en faciliteren, in nauw overleg met de Stichting Monet in Zaandam, het Zaans Museum, Stichting de Zaanse Schans en de Vereniging Zaansche Molen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen