Monetjaar kent nu al een valse start wegens onenigheid over tijdstip

'Zelfportret met baret' van Claude Monet (1886, privécollectie).
'Zelfportret met baret' van Claude Monet (1886, privécollectie).
Foto: Twitter / Claude Monet

Onder de kop ‘Zaanstad ruziet nu al over Monetjaar’ doet de Nationale Recratiegids verslag van de ‘kaping’ van het evenement door de gemeente. Het grootse culturele festijn dat de Zaanstad in 2024 – of 2021 – tot ver over de (lands)grenzen bekendheid moet geven, krijgt daarmee in de landelijke perceptie een wel heel vervelende start.

Naar aanleiding van de laatste berichtgeving over de stand van zaken van het college richting de gemeenteraad liet de Stichting Monet in Zaandam aan nieuwssite De Orkaan weten niets te zien in het voorstel om af te koersen op 2024 als herdenkingsjaar – het jaar dat de samengevoegde gemeente haar 50-jarig bestaan viert. Het idee komt oorspronkelijk bij de stichting vandaan en die houdt vast aan 2021: het is dan 150 jaar geleden dat de Franse impressionist Claude Monet enkele maanden in Zaandam verbleef.

Voorzitter Ger Schouten van de Stichting Monet in Zaandam is ontstemd over de gang van zaken. ‘Het is toch elke keer weer onthutsend om te ervaren hoe de overheid met een privaat initiatief aan de haal gaat. Stichting Monet in Zaandam heeft in 2016 het voortouw genomen om in 2021 te vieren dat Claude Monet 150 jaar geleden Zaandam verliet. Dat de gemeente Zaanstad haar 50-jarig bestaan nu wil opleuken met een Monet-tentoonstelling is natuurlijk haar goed recht, maar hét Zaanse Monet-jaar is 2021 en dat laten we door niemand kapen,’ zo wordt hij door de Nationale Recreatiegids geciteerd.

Drie keer scheepsrecht?

Voor Monet-liefhebbers zou de strijd tussen gemeente en stichting wel eens goed kunnen uitpakken: de kans is groot dat er nu twee Monetjaren komen: in 2021 en 2024. Voorlopig is namelijk geen van beide partijen van plan ‘zijn’ jaar op te geven,’ aldus het artikel. Een derde viering zou overigens ook nog kunnen: in 2026 is het een eeuw geleden dat de beroemde schilder stierf.

 

Cookieinstellingen