PvdD wil milieuzone oudere brommers en snorfietsen

Foto: Pixabay / Zachtleven Fotografie

De Partij voor de Dieren wil in navolging van Amsterdam in heel Zaanstad een milieuzone instellen voor tweetakt en viertakt brommers, scooters of snorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van 2010 of ouder. De fractie komt op 8 juli met een motie om dat in elk geval te gaan onderzoeken.

Op veel plekken in Zaanstad de luchtkwaliteit verbeterd worden en veel mensen zijn hier voor hun transport of sport afhankelijk van fietspaden die langs drukke wegen lopen, aldus indiener Melchior Mattens. De oudere brom- en snorfietsen leveren volgens de PvdD ‘een significante bijdrage’ aan lokale luchtverontreiniging, waaraan juist fietsers en sporters die het fietspad gebruiken heel direct worden blootgesteld.

Meer uniformiteit

Gezien de wens van Zaanstad om zoveel mogelijk inwoners aan het fietsen te krijgen, vindt de PvdD het dan ook logisch dat de meest vervuilende tweewielers uit het verkeer geweerd worden. Amsterdam al sinds 2018 een milieuzone voor deze oudere brom- en snorfietsen. Een uitbreiding van deze zone naar Zaanstad levert bovendien meer uniformiteit op in de regio, aldus Mattens. Een onderzoek naar de haalbaarheid zou nog dit jaar moeten worden afgerond.

Reacties

Cookieinstellingen