Protestmars bewoners Peperstraat tegen sloop woningen

Het gaat op 8 juli van de Beatrixflat naar het stadhuis.
Het gaat op 8 juli van de Beatrixflat naar het stadhuis.
Foto: Google Street View

Bewoners van de Zaanse Peperstraat en sympathisanten houden op 8 juli vanaf 17:30 uur een protestmars tegen de sloop van hun woningen. Het gaat vanaf de Beatrixflat naar het gemeentehuis.

Tegen de Sloop en de Burenvereniging Peperstraat worden die dag gesteund door de SP en de Partij voor de Dieren, maar niet door coalitiepartij Rosa die een warm voorstander is van het behoud van de ook op de slooplijst staande Beatrixflat. De bewoners voelen zich voor het blok gezet, omdat ‘Zaanstad al jaren achter de schermen aan het uitwerken is’ dat de flats verdwijnen. Maar daarbij zijn de huurders naar hun gevoel over het hoofd gezien.

Huishoudens genegeerd

Het haalbaarheidsonderzoek gaat alleen over het financiële plaatje en de indeling van de straat. ‘Nooit is er gedacht aan de 122 huishoudens die zonder pardon hun huis, thuis, buurt en buren moeten verlaten. Een jaar vóórdat de huurders hiervan op de hoogte werden gesteld is er al een intentieverklaring met vastgoedeigenaar Accres/Breevast getekend. En de Klankbordgroep die in gesprek was met de gemeente over het sociaal plan is ook vanaf de eerste dag in de maling genomen,’ aldus de strijdlustige bewoners.

Sloop niet noodzakelijk

Zij voelen zich gsterkt door het feit dat ‘de noodzaak tot sloop al meerdere malen onderbouwd is weerlegd door de bewoners, betrokkenen en ervaringsdeskundigen’. ‘De woningen zijn solide, de fundering is prima en alleen al een kleine renovatie zou voldoende zijn. De openbare ruimte zal door de gemeente ook prima opgeknapt kunnen worden zonder de mensen uit hun huizen te gooien.’

‘Zaanstad gaat nu het achterstallige werk in de openbare ruimte aanvoeren als reden dat er iets aan de straat gedaan moet worden. Het bekende ‘zieltjes winnen’. Een ambtenaar van de gemeente heeft zelf aangegeven dat zij hier al meer dan vijf jaar niets meer mogen doen omdat het toch plat gaat,’ schrijven de bewoners in de aankondiging van hun mars. Er worden huurders uit hun huis gezet enkel en alleen omdat de gemeente een ‘mooie entree‘ van de stad wil.

Niet meer voor gezinnen

Er kunnen in de Peperstraat ook extra woningen komen zonder de sloop van de huidige huisvesting, zonder tien jaar te wachten totdat alles klaar is en zonder eerst 122 sociale woningen van de markt te halen in plaats van ze bij te bouwen, is de overtuiging van  de huidige bewoners en omwonenden. ‘Het behoud en eventuele renovatie van de woningen levert een enorme CO2-besparing op. De sociale woningen die over meerdere jaren terugkomen zijn bijna de helft kleiner en hier kunnen dus geen gezinnen wonen.’

Alle tot nu toe gevoerde gesprekken van Tegen De Sloop en De Burenvereniging met gmenteambtenaren, met het college, de burgemeester en enkele raadsleden hebben tot nu toe tot niets geleid. En dus wordt nu zwaarder geschut in stelling gebracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen