‘Renovatie Peperstraat niet aan de orde’

Foto: Google Street View

De Peperstraat past in haar huidige vorm niet in de plannen om het Centrum Oost aantrekkelijker te maken en beter te laten aansluiten op de rest het centrum. Renovatie is op basis van de ambities van de stad dan ook niet aan de orde.

Dat schrijft het college in antwoord op een brief van een inwoner waarin gevraagd werd waarom er geen haalbaarheidsplan gemaakt wordt voor de renovatie van de huidige woningen en tegelijkertijd het creëren van nieuwe woningen in de leegstaande kantoren en winkels. Dat antwoord liet even op zich wachten omdat er nog geen besluiten zijn genomen, maar is er nu op verzoek van de klankbordgroep die de huurders van de te slopen flats vertegenwoordigt nu toch gekomen.

Meer en betere woningen

‘Een herontwikkeling brengt kansen met zich mee op het gebied van verduurzaming, meer groen, meer woningen, een aantrekkelijke openbare ruimte en een gebied dat minder gedomineerd wordt door autoverkeer,’ aldus het college. ‘Nieuwe woningen die voldoen aan de kwaliteitseisen van deze tijd. Bij renoveren krijgen de panden niet deze kwaliteit, terwijl de bouwkosten bij renovatie ongeveer gelijk zijn als bij nieuwbouw.’

‘Door de panden te slopen worden er meer woningen teruggebouwd. Dat is voor Zaanstad belangrijk, want er is een tekort aan woonruimte. Nieuwbouw betekent dat er duurzame woningen worden gebouwd, de openbare ruimte beter kan worden ingericht en de Burcht kan worden ontwikkeld. Omdat de auto’s die daar nu geparkeerd staan straks onder de Peperstraat parkeren.’

Van wie kwam het voorstel?

Het antwoord op de vraag of het de gemeente was die eigenaar Accres voorstelde om tot sloop en nieuwbouw over te gaan ‘en daarmee de huidige bewoners op straat te zetten’ komt geen antwoord. Er staat slechts dat de raad de toekomstvisie MAAK.Zaanstad Centrum Oost heeft vastgesteld en daarmee sloop en nieuwbouw.

Adempauze

‘Accres Real Estate en de gemeente hebben een intentieovereenkomst afgesloten om de haalbaarheid van sloop en nieuwbouw te onderzoeken. In het Sociaal Plan is beschreven op welke wijze bewoners worden geholpen bij het vinden van een passende woning,’ is de voor de bewoners weinig perspectief biedende tekst. Vorige week werd nog een adempauze ingelast om de verstoorde verhoudingen tussen de gemeente en de bewoners te herstellen. De brief maakt duidelijk dat er nog steeds voluit wordt gekoerst richting sloop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen