Aangifte na hacken systeem Testen voor Toegang

Foto: Pixabay / Victoria Borodinova

Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, gaat aangifte doen na een hackpoging. Afgelopen vrijdag kwamen e-mails met daarin de testuitslagen later aan. Testen voor Toegang regelt coronatoegangstesten namens de overheid op in totaal 95 locaties in heel het land.

Vanaf vrijdagnacht 00:00 uur mochten mensen weer naar nachtclubs, mits ze een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs konden laten zien. Maar voor veel mensen kwamen hun testuitslagen te laat binnen. Volgens de stichting komt de vertraging door een hackpoging, waarvan nu aangifte wordt gedaan.

Gesjoemel

Volgens onder meer NH Nieuws kregen bezoekers die eigenlijk nog geen geldige testuitslag hadden toch een negatieve uitslag aangeboden ’ter compensatie’ of ‘om er vanaf te zijn’ zonder dat bekend was wat de uitslag van de test was. Stichting Open Nederland zegt hier later nog inhoudelijk op te zullen reageren.

Rapport NCTV

De kwestie onderstreept de conclusie van het rapport dat vandaag verscheen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, waarin staat dat de Nederlandse samenleving zich beter moet voorbereiden op cyberaanvallen. Volgens de NCTV kan de nationale veiligheid in gevaar komen doordat cybercriminelen geheimen stelen, belangrijke systemen voor bijvoorbeeld de energievoorziening lamleggen, het digitale verkeer verstoren of onbewust schade aanrichten.

Door corona digitaler geworden

Dat is potentieel een groter gevaar geworden doordat Nederland tijdens de coronacrisis meer digitaal is gaan doen. Het virus heeft sowieso geleid tot meer cyberaanvallen, staat in het rapport. Staatshackers gingen op zoek naar geheime informatie over onderzoeken of coronabeleid en criminelen zagen hun kans schoon om organisaties die belangrijk zijn voor de virusbestrijding af te persen. Intussen waren bedrijven en de overheid ook gevoelig voor indringers die bijvoorbeeld inbraken bij videovergaderingen of in thuiswerksystemen.

Onvoldoende bscherming

Ook desinformatie en oplopende maatschappelijke spanningen rond het virus waren van invloed op de Nederlandse cyberveiligheid. De kennis en maatregelen om aanvallers buiten de deur te houden, zijn volgens de NCTV nog niet op niveau. Het is belangrijk dat bedrijven en organisaties dat op orde brengen, staat in het rapport: ‘Het hangt nauw samen met waarden als vrijheid en economische groei.’ Ook de overheid zou meer moeten doen om de cyberveiligheid in de hele samenleving te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen