Wat te doen met overlastgevers in het Veldpark?

Foto: Public Domain Pictures / Mohamed Mahmoud Hassan

Er is nog steeds te veel en te vaak overlast in het Burgemeester In ’t Veldpark door de groep vaste bezoekers, ondanks alle inspanningen om die terug te dringen. Voor de PvdA en Democratisch Zaanstad is duidelijk dat het na ruim zes jaar genoeg is geweest. Het park moet weer een plek worden voor recreatie, ontmoeting en ontspanning.

De beide fracties voerden de afgelopen tijd gesprekken met omwonenden, de ambtelijke organisatie, de ‘daders’, het Leger des Heils en de politie. ‘Duidelijk is dat de situatie zoals die nu is niet kan doorgaan. Wij vinden dat er perspectief moet worden geboden aan de omwonenden. Ook is er perspectief en ondersteuning nodig voor zorgbehoevenden. Tegelijkertijd moeten er grenzen worden gesteld. Dit vraagt om samenwerking en een balans in zorg, ondersteuning en handhaving,’ schrijven ze in een agenda-initiatief.

Meerdere groepen

In het park is geen sprake van één groep en niet iedereen zorgt voor overlast. Globaal zijn er drie groepen te onderscheiden waar ook overlap in zit, zo brachten de gesprekken aan het licht. Het gaat om mensen met een alcohol- of een drugsverslaving, om zorgmijders en om een jongerengroep. Zo’n 90 tot 95 procent van de personen uit de kerngroep beschikt over een vast adres, soms in een andere gemeente zijn.

Alcohol en drugs

De meeste overlast wordt veroorzaakt door de vijftien tot 20 drugs- en alcoholgebruikers. De individuele problematiek van deze personen is verschillend, maar schulden en werkloosheid en geen andere dagbesteding komen bij hen vaker voor. Op mooie dagen gebeurt het regelmatig dat de groep groeit tot 50 mensen en de meeste overlast wordt ervaren vanaf 18:00 uur, als drank en drugs hun werk gaan doen en de groep luidruchtig wordt en intimiderend gedrag gaat vertonen.

Assertief

‘Deze groep mensen is ook assertief en soms dreigend en agressief in hun houding richting BOA’s,’ schrijven de PvdA en DZ. De handhavers voelen inmiddels dat het ‘dweilen met de kraan open’ is, aldus het initiatief dat binnenkort in de raad ter tafel komt. ‘Ze geven nu aan dat ze vaker willen surveilleren. En ze gaan versterking vragen.’

 

 

De overlast bestaat niet alleen uit lawaai, achtergelaten rommel zoals bierblikjes, (plastic) flesjes en overig zwerfafval, om van de ontlasting in het struweel nog maar niet te spreken. Omwonenden voelen zich niet veilig, maar gefrustreerd en geïrriteerd. Dagelijks komen de ‘hangers’ vanaf 13:00 uur naar het park en ze blijven er soms tot diep in de nacht

De tot nu toe gevolgde aanpak biedt nog geen oplossing De groep is in kaart gebracht en er zijn zeventien individuele handelingsplannen opgesteld in samenwerking met de GGD, GGZ en verslavingszorg. Er is contact met omwonenden en op zaterdag is er een extra ophaalronde voor vuilnis. Tot 1 juli is er zestien uur per week een veldwerker van het Leger des Heils aanwezig en er is incidenteel extra handhaving en politie-inzet. Het levert vooralsnog allemaal niets op.

Oplopende kosten

Een jaar geleden kwam er een verblijfsverbod tussen 22:00 uur en 06:00 uur en werd het gebruik van alcohol en/of drugs verboden, maar mensen die niets geven om de consequenties van hun gedrag zal dat worst zijn. Ondertussen lopen de kosten op: de veldwerker van het Leger des Heils kost circa 40.000 euro per jaar; de extra vuilophaalrondes 2500 euro per jaar. Een inloopvoorziening en gebruikersruimte zou de gemeente een half miljoen euro per jaar kosten en dat lijkt momenteel onhaalbaar.

Hulp en straf

Daarnaast is het onzeker of een inloopvoorziening dé oplossing is voor het Veldpark, schrijven de PvdA en DZ, al zien ze die wel als een belangrijke schakel in de verslavingszorgketen voor heel Zaanstad. In het Zaandamse park moeten nu grenzen worden gesteld en perspectief worden geboden. Overdag zorg en ondersteuning voor mensen uit de groep die dat nodig hebben en vanaf 18:00 uur strenge handhaving, inclusief processen-verbaal of gebiedsverboden.

Uitdaging

‘Gebleken is dat niet iedereen uit de groep gevoelig is voor het opleggen van boetes,’ weten de initiatiefnemers voor een herziene aanpak van het Veldpark ook. ‘Voor effectieve handhaving willen we het college uitdagen om met maatregelen te komen die wel impact hebben op de persoon.’ Daar zijn de PvdA en DZ dus zelf ook nog niet uit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen