Er komt een einde aan de wetteloosheid in het Veldpark

Foto: Public Domain Pictures / Mohamed Mahmoud Hassan

De gemeente heeft met de politie afgesproken om de komende tijd extra te handhaven in het Zaandamse Burgemeester In ’t Veldpark. ‘Wat mij betreft gaan we de strijd met criminaliteit keihard aan,’ schrijft burgemeester Jan Hamming in een brief aan klagende omwonenden, die de overlast na zes jaar helemaal zat zijn. Het park gaat tussen 22:00 en 06:00 dicht, het gebruik van de fiets- en wandelroutes voor bestemmingsverkeer uitgzonderd.

Al jaren is er een groep mensen in het Veldpark aanwezig die vuurtjes stookt, troep en lawaai maakt, het groen vernielt en waarvan sommigen drugs en/of alcohol gebruiken en drugs dealen. Daar komen ook weer mensen van buitenaf op af. Op 23 juni nam Hamming een brief in ontvangst die door 180 omwonenden is ondertekend en waarin hij werd opgeroepen om in actie te komen en de overlast tegen te gaan. ‘Een aantal buurtgenoten is begaan met de groep en vindt dat zij vooral hulp nodig hebben. Ik wil nogmaals benadrukken dat wij heel goed begrijpen dat voor u de maat vol is. Tegelijkertijd is de situatie niet gemakkelijk op te lossen, zonder dat de overlast zich herhaalt, of zich verplaatst naar een andere plek in de stad,’ schrijft de burgemeester.

Zero tolerance

De overlast in het park moet echter stoppen en de gemeente heeft nu een aanpak gekozen ‘waarbij geen enkele vorm van overlast in of rondom het park meer getolereerd wordt‘. De politie en BOA’s gaan de groep aanspreken op het feit dat zij de locatie moeten verlaten. Wijkonderhoud zal worden ingezet om te voorkomen dat mensen spullen in de bosschages kunnen verzamelen en er zullen boetes worden uitgedeeld voor overtredingen. Na drie of meer boetes wordt een gedragsaanwijzing of een gebiedsverbod opgelegd en er komt  een alcohol- en/of samenscholingsverbod. Hernieuwd cameratoezicht wordt indien nodig niet uitgesloten.

Individuele aanpak

Daarnaast gaat de gemeente door met haar pogingen om de leden van de groep individueel uit hun uitzichtsloze situatie te halen. Vanuit het Zorg-en Veiligheidshuis Zaanstreek Waterland worden persoonsgerichte aanpakken ingezet. Voor elk lid van de groep wordt bekeken wat er nodig is aan hulp en ondersteuning of aan andere maatregelen, zoals verslavingszorg en hulp bij schulden. De eerste gesprekken zijn al gevoerd, laat de burgemeester weten. ‘We zoeken naar een duurzame inlooplocatie waar deze groep aan dagbesteding kan doen. Het idee is dat middelengebruik daar is toegestaan. Het kost tijd om deze locatie te vinden.’

Hamming wil ook van de bewoners weten of zij behoefte hebben aan een bewonersavond na de zomer. In maart kon zo’n bijeenkomst vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Tot die tijd blijft het belangrijk om overlast en criminele activiteiten in het park te blijven melden: ‘Alleen dan kunnen we stevige maatregelen inzetten, zoals het ontzeggen van toegang tot het park.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen