POV en PVV willen niet nóg een zomer ellende In ’t Veldpark

Een groene oase - en een bron van ergernis.
Een groene oase - en een bron van ergernis.
Foto: Google Earth

De PVV en POV willen niet tot na het zomerreces wachten op de beantwoording van eerdere vragen over de overlast in het Burgemeester In ’t Veldpark en vinden dat er nú moet worden ingegrepen: ‘Als de politie de mogelijkheid heeft om het Malieveld in Den Haag schoon te vegen, hebben ook wij in Zaanstad mogelijkheden om kwalijke personen uit het In ’t Veldpark te verwijderen.’

Het Zaandamse park is vernoemd naar oud-burgemeester Joris In ’t Veld die na de Februaristaking werd ontslagen en vervangen door een NSB-burgemeester. Op Bevrijdingsdag 1945 werd hij uitbundig, per fiets binnengehaald en direct weer geïnstalleerd. Na zijn benoeming tot minister van Wederopbouw vertrok hij uit Zaandam. Nu is het park dat zijn naam draagt een soort oorlogszone waar de regels minder strak lijken te hoeven worden nageleefd dan in de rest van de gemeente: er wordt gedeald en gebruikt, er is lawaai tot diep in de nacht, de bosjes worden gebruikt als openbaar toilet, er is sprake van prostitutie, er wordt gekapt voor kampvuren en goedwillende bezoekers voelen zich er niet veilig. Omwonenden trekken het niet meer.

Ingrijpen gevraagd

Bewoners van de Brusselsestraat trokken onlangs na zes jaar ellende aan de bel bij de gemeenteraad en bewoners van de Schepenlaan hebben een handhavingsverzoek  ingediend. ‘Na zes jaar pappen en nathouden mag er wel eens een eind komen aan de overlast,’ schrijven de Partij voor Ouderen en Veiligheid en de PVV in een motie. Ze roepen het dagelijks bestuur daarin op om extra in te zetten op de aanpak van alle overlast, de drugshandel en de aanverwante drugscriminaliteit in het In ‘t Veldpark. Dat kan door gebiedsverboden uit te vaardigen voor de overlastplegers en hen te blijven monitoren, zodat het probleem zich niet verplaatst.

Camera’s

Ook vragen ze om een beter netwerk van cameratoezicht om de veiligheid in het park te vergroten. De twee camera’s die er kwamen om toezicht te houden op de naleving van de coronamaatregelen zijn zeer recent weer weggehaald, waarna buren van het park onmiddellijk weer een verschuiving van de overlast zagen. De PVV en POV willen dat het park op korte termijn weer ‘een veilig en plezierig park wordt om te verblijven, te recreëren of te passeren’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen