Bewoners Brusselsestraat willen nú van overlastgevers In ’t Veldpark af

Foto: Pixnio / CC0

Bewoners van de Brusselsestraat in Zaandam zeggen al een jaar of zes tussen half maart en eind oktober van 14:00 uur tot diep in de nacht ernstige overlast van een groep mannen te ervaren. Ze vragen er nu aandacht voor van de gemeenteraad, nadat eerder de PvdA de zaak al aankaartte. De bewoners eisen een rustige zomer door ’s nachts het park op slot te gooien.

De schreeuwende mannen hebben zich een groot deel van het Burgemeester In ’t Veldpark toegeëigend, tegen hun straat aan, en daarvan slechts gescheiden door een strook bomen en struiken. In september vorig jaar werden de klachten gedeeld met de wijkmanager en de wijkagent, waarna de laatste ervoor zorgde dat de groep zich verplaatste naar de andere kant van het park. In de winter werd er door de mannen op die plek een tent gebouwd, waarin een kachel kwam te staan. ‘Regelmatig hoorden en zagen wij de mannen bomen kappen in het park voor de kachel. Een maand later bouwden zij een tweede tent,’ aldus de inspraaktekst die één van de bewoners morgenavond met de raad zal delen.

Overlast in vele soorten

Tijdens de lockdown werden de beide tenten door handhavers verwijderd en kwamen er camera’s voor toezicht op het naleven van de coronamaatregelen. En nu zijn de mannen terug op hun oude plek bij de Brusselsestraat, buiten het zicht van de camera’s. Daarmee is ook de overlast terug: ‘Als wij willen slapen dan zetten wij eerst onze wekker en vervolgens bellen wij de politie; na de komst van de politie stopt over het algemeen de overlast.’ Bij erg mooi weer gaat het echter tot diep in de nacht door, aldus de bewoners. Zij hebben last van langdurig hard schreeuwen, hard zingen en trommelgeroffel, harde versterkte muziek, ontlasting in de bosjes, de hoge frequentie waarmee er in drugs wordt gedeald en die er ook worden gebruikt en de illegale bomenkap en kampvuren met alle rook- en stankoverlast van dien. De groep richt bovendien ook verdere schade aan aan flora en fauna.

Met een grote boog omheen

‘Daarnaast is dat gedeelte van het park een onveilige plek geworden waar iedereen met een grote boog omheen loopt,’ aldus de bewoners. De grote groep herriemakers is erg intimiderend en een maand geleden was er zelfs een schietpartij. Twee weken geleden was er ‘een enorme vechtpartij tussen rivaliserende groepen’. De groep die bij de Brusselsestraat bivakkeert houdt zich niet aan de coronamaatregelen en daarnaast geven de kampvuren in deze droge tijd een onveilig gevoel.

Nachtelijke afsluiting

Achter de schermen zijn wel acties gaande en daar zijn de bewoners blij mee, maar zij willen nú van de overlastgevers af en de uitwerking van zorgplannen en een inloophuis niet afwachten. Zij stellen voor om de komende zomerperiode het park tussen 22:00 en 07:00 uur af te sluiten en geluidsapparatuur en trommels preventief in beslag te laten nemen. Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, dan moet de gemeente zorgen dat de groep zich weer verplaatst naar de overkant van het park, waar de overlast voor onwonenden een stuk minder groot is. ‘Wij willen iedere nacht rustig kunnen slapen en overdag lekker in ons park kunnen wandelen. Door op korte termijn slagkracht te tonen neemt u bij ons het gevoel weg dat wij als bewoners als collateral damage worden beschouwd. Zaanstad verdient een drugsvrijpark waarmee het imago van veilige stad ook daadwerkelijk zichtbaar is,’ zo vinden de bewoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen