Kat-en-muisspel gemeente en overlastgevers In ’t Veldpark

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De gemeente en de overlastgevers in het Burgemeester In ’t Veldpark zijn verwikkeld in een kat-en-muisspel, zo gaf wethouder Hans Krieger gisteravond toe na vragen van de PvdA over de onhoudbare toestand voor omwonenden. Er is inmiddels een tweede camera geplaatst, maar voorlopig lijken de parkbezoekers aan de winnende hand.

Mensen die de noodverordening in het Zaandamse park stelselmatig met voeten treden krijgen volgens de wethouder een gebiedsverbod, de burgemeester zet zonodig een last onder dwangsom in om mensen ertoe te bewegen hun gedrag te veranderen en er wordt gewerkt aan een inloophuis als alternatieve plek om samen te komen. Om dat laatste voor elkaar te krijgen is al een projectleider aangesteld. Maar op dit moment hebben omwonenden vooral na tien uur ’s avonds geen leven, aldus PvdA-fractievoorzitter Geert Rijken. ‘Week in week uit ervaren zij overlast. Dit loopt uiteen van geschreeuw en versterkt geluid tot diep in de nacht tot mensen die hun behoefte doen in de nabij de woningen gelegen bosjes.’

Structurele oplossing

Sommige bewoners zien zich soms genoodzaakt thuis een andere kamer op te zoeken om rustig te kunnen slapen, maar ze voelen zich ook onveilig. Zo wordt er gedeald en gebruikt in het park. Politie en handhaving reageren alert op klachten uit de buurt en dan is het weer even rustig, maar nooit voor lang. ‘Er dient een structurele oplossing te komen waarbij de overlast in het In ‘t Veldpark stopt, zich niet verplaatst, waar zorg geboden wordt aan mensen die dat nodig hebben en gehandhaafd wordt op illegale activiteiten,’ stelde Rijken. Daar is Krieger het mee eens, maar zie het maar eens voor elkaar te krijgen. Er kan niet de klok rond toezicht worden gehouden.

Blijven bellen

Tot de door de gemeente ingezette middelen behoren ook zorgplannen voor zeventien leden van de groep overlastgevers, waarmee nu aan het werk wordt gegaan. Een deel van het bestaat echter uit zorgmijders die weinig op hebben met hulpverleners van de GGD, de verslavingszorg en de GGZ, dus de effecten daarvan moeten nog worden afgewacht. Voorlopig doet de gemeente er alles aan wat in haar macht ligt om de overlast te beperken, maar die zal niet van vandaag op morgen verdwijnen. Krieger drukt omwonenden wel op het hart om te blijven bellen bij overlast, want anders is het hek helemaal van de dam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen