Wat gaat de lente omwonenden In ’t Veldpark brengen?

Foto: Google / Deea. al Saygh

Het gebrek aan financiële armslag mag geen excuus meer zijn voor het gemeentebestuur om de langdurige overlast in het Zaandamse Burgemeester In ’t Veldpark nog langer te laten voortbestaan. Met het lengen der dagen en aangenamere temperaturen zal de overlast  weer verder toenemen, verwachten het CDA, de POV, de PVV en de SP.

Het kwartet wil er morgenavond gezamenlijk het college over bevragen. De overlast voor buurtbewoners rond het park is een al lang slepende kwestie die het vertrouwen in de overheid ondermijnt, schrijven ze in een toelichting. De (geluids)overlast door luide stemmen en muziek, de drugshandel en het -gebruik, de intimidatie van wandelaars, de vechtpartijen, het stoken van vuurtjes, heling, de achtergelaten rommel en de vernielde bosschages blijven maar voortduren, ondanks maatregelen zoals een alcoholverbod en een verblijfsverbod tussen 22:00 en 06:00 uur – en nu een tijdelijke avondklok.

Eerste klachten in mei 2019

Al sinds mei 2019 komen klachten binnen omwonenden, nadat de eerder ervaren overlast in het Verzetsplantsoen en rond het Steve Bikoplein in Zaandam zich na gemeentelijk ingrijpen op die locaties had verplaatst naar het In ’t Veldpark. ‘In feite laat de gemeente dit probleem dus al bijna vijftien jaar voortwoekeren,’ schrijven de fracties. ‘Er worden nu té lang toezeggingen gedaan en té lang blijken maatregelen niet effectief.’ En ja, er komt op termijn opvang voor de veroorzakers van alle ellende, maar daar hebben de bewoners op dit moment niets aan.

Misschien weten buurgemeenten raad

Met name de overlast door geschreeuw en harde muziek is problematisch ‘en op dat gebied was in de afgelopen periode geen verbetering te zien’. Wat is de reden dat het sinds 2008 niet lukt om deze groep overlastgevers effectief aan te pakken? De partijen willen ook weten hoeveel coronaboetes sinds maart 2020 op de overlastplekken in het In ‘t Veldpark zijn uitgedeeld en hoe vaak de politie sinds juni 2019 feitelijk heeft opgetreden tegen drugshandel en andere misdrijven? Ook zijn ze benieuwd hoe groot de groep overlastplegers nu eigenlijk is en hoeveel van hen staan ingeschreven in Zaanstad of in buurgemeenten.

Hebben andere gemeenten in de (Veiligheids)regio Zaanstreek Waterland eveneens te maken met vergelijkbare problemen en zo ja, hoe lossen zij die dan op?  Wat betreft het ontbreken van financiële middelen vragen de fracties zich af of er sinds 2008 wel eens beroep is gedaan op het Rijk om de  overlast effectief te kunnen oplossen, te weten zonder de groep en daarmee het gedrag te verplaatsen naar een andere plek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen