Tijdelijke Zaanbrug: rust in Wormerland, maar niet hier

De huidige brug.
De huidige brug.
Foto: Google Street View

Wethouder Gerard Slegers is van mening dat er draagvlak is voor een tijdelijke Zaanbrug tussen de Lassiestraat in Wormer en Stelling Wonen aan de Zaanweg in Wormerveer, al zullen er altijd mensen zijn die bezwaren blijven houden. In dit geval de inwoners van Wormerveer die direct met de gevolgen te maken krijgen.

Zeg ‘Zaanbrug’ en er is heibel. Dat duurt al sinds 1997, toen de vervanging van de huidige Zaanbrug werd gepresenteerd als laatste schakel in het provinciale project Vaart in de Zaan voor een betere benutting van het water als alternatief voor vrachtverkeer over de weg. Drie jaar later ging het project Zaanbrug daadwerkelijk van start en weer ruim tien jaar verder is de voorbereidende fase nog steeds niet afgerond. Er ging in de tussenliggende tijd het één en ander mis op het gebied van communicatie in zowel Zaanstad en Wormerland als bij de provincie en de kosten blijven intussen oplopen.

Steeds maar duurder

De laatste tussenstand volgens Slegers: het uitlopen van de werkzaamheden levert Zaanstad een overschrijding van de progectbegeleidingskosten op van 250.000 euro en extra indexeringskosten van 210.000 euro. Dat zal voor Wormerland niet anders zijn, want de beide eigenaren van de Zaanbrug zitten elk voor 25 procent van de kosten in het schuitje, terwijl de provincie de rest op zich neemt. En nóg is er gesteggel over de plek van de noodbrug, die ‘opeens’ noodzakelijk werd door de PAS-uitspraak van de Raad van State over stikstofdepositie. Die zette vanwege de nabijheid van beschermde natuur een streep door de – ook al verre van onomstreden – beoogde omleidingsroute over de Ned Benedictweg.

Doormodderen geen optie

In Wormerland kunnen ze goed leven met de nu gekozen plek voor de tijdelijke brug, die voor Wormer weinig hinder oplevert. Zaanstad gaat erin mee, waarschijnlijk minder enthousiast maar ook met de erfenis van het afgelopen decennium in gedachten: doormodderen is geen optie, ook al gezien de oplopende rekening. Dus dan maar door de zure appel heen bijten en de grootste pijn zal door het vervallen van de optie over de Prins Clausbrug sowieso in Wormerveer gevoeld worden. Volgens ondernemers en bewoners van de Zaanweg, Dubbelebuurt en het Zuideinde is er een betere plek denkbaar, maar dat is volgens Slegers een denkfout.

Nadelig voor langzaam verkeer

De door hen voorgestelde brug tussen de firma Conijn in Wormer en het Zuideinde 40-42 in Wormerveer, iets ten noorden van de Prinses Irene Brigadeweg is volgens de wethouder een te grote omleidingsroute voor fietsers en voetgangers uit Wormer en bovendien nadelig voor de middenstand in Wormerveer. Er bestaat dan een te grote kans dat mensen in de auto gaan stappen, zei hij afgelopen week. Deze optie is bovendien gevaarlijker voor (school)kinderen die op de fiets richting Wormerveer gaan.

Breder water

In de huidige plannen krijgt de Zaanweg bredere stroken voor fietsers ten koste van de rijbaan en van stoepen. Maar wellicht wel het grootste bezwaar is dat in tegenstelling tot wat de bezwaarmakers beweren de Zaan ter hoogte van de Prinses Irenebrigadeweg breder dan bij de oeververbinding tussen de Lassiestraat en Stelling Wonen, zodat de noodbrug niet met hetzelfde materiaal kan worden gerealiseerd en dus duurder uitvalt. Hoe dat allemaal ook zij: het laatste woord over de Zaanbrug en de tijdelijke brug is in Zaanstad nog niet gezegd. Meerdere fracties hebben het al aangekondigd: wij nemen geen genoegen met hoe dit gaat.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen