Nieuw beleid kruist oude plannen: uitstel invoering

Foto: PxHere / Vasilisa.via

De nieuwe Bomenkaart die de raad binnenkort goed gaat keuren en die bomen op particuliere terreinen beschermt tegen onnodige kap komt slecht uit voor de plannen met Sportpark Hoornseveld. Voor 512 bomen achter de hekken zou daardoor een kapvergunning nodig zijn. Maar het college heeft er wat op gevonden: voor het sportpark gaat de kaart pas gelden als de bomen al weg zijn.

Op het te renoveren complex waar ook de nieuwe De Slag moet komen staan in totaal 1291 bomen (in eerdere stukken 1288), waarvan er 575 sneuvelen (was 576) vanwege de herinrichting. Verreweg het grooste deel staat op een niet-openbare plaats, zodat daar nu nog geen vergunning voor nodig is. Maar de Gebiedenkaart zet daar een streep door. ‘Om de ontwikkeling van het Sportpark Hoornseveld geen vertraging te laten oplopen’ stelt het college daarom voor om de ingangsdatum van die kaart voor het sportpark vast te stellen op 1 januari 2022.

Algemene herplantplicht

De 63 gedoemde bomen die op een openbare plaats buiten de hekken van het sportpark staan mogen wat het college betreft worden gerooid met als voorwaarde dat er evenveel exemplaren worden herplant. Voor de overige 512 bomen binnen de hekken wil het college nu dus de kapvergunningplicht uitstellen en de aanvraag die al was gedaan niet in behandeling nemen. Er komt om de pijn te verzachten wel een herplantplicht voor deze bomen, als ware de Gebiedenkaart wél al van toepassing.

Voor de bomenbelangengroep GroenZaans is een rondleiding georganiseerd op het sportpark, zo laat het college de raad ook nog weten. De kap zal gebeuren ‘onder voortdurende begeleiding door een erkend ecoloog’, en ook in het broedseizoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen