Bomenkap sportpark Hoornseveld ook in broedseizoen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Bomen waarin gebroed wordt moeten met rust worden gelaten, ook als ze op particuliere grond staan. Dat vindt wethouder Gerard Slegers. Op sportpark Hoornseveld zal echter ook in het broedseizoen (massaal) gekapt worden als in de betreffende bomen geen vogelnest of vleermuis wordt aangetroffen. Kennelijk ook als dat in een naastgelegen boom wel het geval is.

Slegers antwoordde gisteren op vragen van fractievoorzitter Romkje Mathkor van GroenLinks over de voorgenomen kap op het sportpark en het neerhalen van bomen aan het Vlietsend in Krommenie. Dat gebeurde met een week vertraging: Mathkor werd vorige week tegengewerkt door een weigerende internetverbinding en kon ze toen niet over het voetlicht brengen. Het gaf de wethouder extra tijd om zich in de beide kwesties te verdiepen.

Preventief onderzoek

Volgens Slegers is er ‘zeer zorgvuldig gekeken’ naar het bomenbestand op Hoornseweld en had de raad toen het bestemmingsplan op tafel lag al kunnen zien wat daarvan de gevolgen zouden zijn voor het bestaande groen. Verplaatsen doet Zaanstad vanwege de hoge kosten alleen met jonge en gezonde bomen ‘en van een bepaald formaat’. In het broedseizoen worden te kappen bomen van tevoren allemaal onderzocht op de aanwezigheid van broedende vogels en vleermuizen. Die gaan er op het sportpark in de toekomst alleen maar op vooruit, zei Slegers: er worden immers nieuwe bomen teruggeplant – ‘en niet alleen sprietjes’ – en het nieuwe zwembad De Slag krijgt straks zowel vogel- als vleermuizenkastjes.

Vlietsend

De kap aan het Vlietsend had ook hem verrast. Het ging daar om privé grond en niet om monumentale bomen, waardoor er geen vergunning voor nodig was. Toch heeft de zaak Slegers aan het denken gezet en op zijn verzoek kijkt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied nu nog eens naar deze situatie. Er zou beter in kaart moeten worden gebracht waar mensen particuliere bomen willen weghalen én mensen zouden ervan doordrongen moeten worden dat daarmee uitgekeken moet worden in het broedseizoen.

Paniek

Dagblad Zaanstreek onthulde de kap in Krommenie toen daar een bezorgde bewoonster aan de bel trok. De bomen moesten er plaatsmaken voor negentien woningen. ‘De vogels vlogen in paniek rond. Je kon zien dat ze er niks van snapten. Aan de kant van de sloot zit een waterkip te broeden. Dat beestje kreeg de takken op zijn kop. Schandelijk is het,’ vertelde de ooggetuige aan de krant. Het wakkerde ook boosheid aan bij GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren, die ervoor pleitten om ‘onmiddellijk noodmaatregelen’ te treffen voor de vogels. Ook al als gevolg van de haperende intrnetverbinding van Mathkor van vorige week is dat inmiddels achterhaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen