Bijna helft bomen Sportpark Hoornseveld moet eraan geloven

Foto: Gemeente Zaanstad

Voor de modernisering van Sportpark Hoornseveld moet bijna de helft van de daar aanwezige bomen worden gekapt: 576 van de 1288. De gemeente vraagt daarvoor een omgevingsvergunning aan. Op het sportpark komen zes nieuwe voetbalvelden waarvan twee met kunstgras, twee minivelden, twee grote natuurgrasvelden, twaalf nieuwe tennisbanen, vier padelbanen en de nieuwbouw van zwembad De Slag. De huidige korfbalvelden worden verplaatst naar een nog te kiezen locatie.

Het vernieuwde sportpark moet in 2024 klaar zijn, inclusief hetzelfde aantal bomen als voor de grootschalige kap van onder meer populieren, essen, esdoorns, zomereiken, wilgen, dennen en iepen. Ruim 130 van deze bomen zijn volgens de gemeente in zeer slechte staat. ‘Dat kan gevaarlijk zijn. Bij harde wind kunnen ze omvallen of grote takken verliezen. Ook staat een aantal bomen op een plek waar ze niet goed uit kunnen groeien tot sterke, grote bomen. Zo staat een aantal bomen bijvoorbeeld in teerhoudend asfalt,’ luidt de uitleg op de gemeentelijke website. Voor een veel groter aantal geldt echter dat ze moeten wijken om ruimte maken voor de nieuwe velden en het zwembad.

Geen ophoging om bomen te sparen

Zaanstad stelt er ‘alles aan te hebben gedaan’ om het aantal te kappen bomen zoveel mogelijk te beperken. Het waterpeil op het sportpark is laag en bij bouwwerkzaamheden is het gebruikelijk dat de grond wordt opgehoogd. ‘Mede vanwege het bosachtige karakter van het sportpark is hier niet voor gekozen. Ophoging zou zorgen voor extra bodemdruk. Dan zou het waterpeil stijgen en zouden veel bomen het niet overleven. Daarom kiezen we ervoor om de grond niet op te hogen. Ook bij de keuze van de plek voor het zwembad is goed naar bomen gekeken. Door de keuze voor deze locatie hoeven we zo min mogelijk te kappen.’

Wadi en groene parkeerplaats

Na de herinrichting zal Sportpark Hoornseveld onder meer over een wadi – een groene plek die regenwater opvangt als het lang en hard regent – en een klimaatbestendige parkeerplaats met een groen karakter beschikken. De nieuwe aanplant zal een mix zijn van jonge en al wat oudere, grotere bomen. Doordat zwembad De Slag en de verenigingen van het Oostzijderveld naar het sportpark verhuizen komt er grond vrij voor huizen, en ook daar worden bomen geplant. Nu de omgevingsvergunning voor de kap is aangevraagd wordt die door de boominspecteur van de gemeente beoordeeld en van een advies voorzien. Als dat advies is gepubliceerd kunnen inwoners er zes weken lang op reageren, waarna een besluit over de kap wordt genomen op grond van onder meer deze zienswijzen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen