Fors gat in begroting cultuurzaal / Pelikaan Krommenie

Foto: Pixabay / Peggy en Marco Lachmann-Anke

Er is in Zaanstad Noord volgens diverse onderzoeken een uitgesproken behoefte aan een uitvoeringszaal in Noord met een semiprofessionele outillage die bedienbaar is door vrijwilligers, maar er zit nog een fors gat in de begroting voor de bouw van die zaal samen met nieuwbouw voor buurthuis de Pelikaan en ruim 40 huurwoningen.

De nieuwe zaal op de plek van de te slopen Durghorst moet geschikt zijn voor uitvoeringen van lokale amateurverenigingen en scholen en voldoende kwaliteit hebben om kleinschalige producties naar Noord te halen. Het formaat zou een tussenmaat moeten zijn, een vlakke vloerzaal met 150 tot 160 zitplaatsen (of 250 tot 300 staanplaatsen). Dat is kleiner dan de kleine zaal van het Zaantheater, maar groter dan de theaterzaaltjes van Pook en de Kaasfabriek en ook groter dan de nog te realiseren zaal van Zaans Toneelhuis Theatermijn (met rond 80 zitplaatsen) en het Motorblok in broedplaats de Hellema.

Voor ‘echt avondje uit’

‘Ook qua uitstraling en sfeer zal de cultuurzaal zich onderscheiden van bijvoorbeeld Pook en de Hellema: de bezoeker krijgt hier, in dit moderne gebouw dat van alle gemakken voorzien is, echt het ‘avondje uit-gevoel’,’ schrijft het college in een update van de stand van zaken. Tegelijkertijd moet de zaal betaalbaar zijn voor amateurverenigingen en initiatieven uit de bevolking en een centrale rol gaan spelen in het culturele leven in Krommenie en omgeving, met ‘een programmering die nauw aansluit bij de wensen van de inwoners’.

Sociale huurwoningen

Om deze redenen wordt nu de combinatie met het nieuwe buurtcentrum van de Pelikaan bekeken, samen met de bouw van 42 tot 48 sociale huurwoningen er bovenop. Parteon wordt eigenaar van de woningen en het gebouw van de Pelikaan; Zaanstad van de aangrenzende cultuurzaal. Het buurtcentrum heeft op dit moment circa 1000 vierkante meter in gebruik en dat worden er in het nieuwe pand slechts rond 600, maar daar staat tegenover dat in het Durghorstplantsoen desgewenst ook gebruik kan worden gemaakt van de cultuurzaal op momenten dat daar geen activiteiten zijn.

Dekkende exploitatie

Omgekeerd zullen de foyer, garderobe en toiletten van het buurtcentrum ook worden gebruikt door de bezoekers van de cultuurzaal. ‘Beide gebouwen lopen dus bijna letterlijk in elkaar over en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; zonder Pelikaan geen cultuurzaal en vice versa,’ schrijft het college, en er ontstaat alleen op deze manier qua exploitatie een businesscase voor beide instellingen. In het voormalige verpleeghuis is op dit moment alleen nog een huisartsenpraktijk gevestigd: alle tijdelijke bewoners zijn vertrokken.

Huisarts wikt en weegt nog

De huisarts kan vanaf medio dit jaar tijdelijk terecht in de Hoeksteenschool aan de Braillestraat, voor een periode van drie jaar. De arts heeft dit aanbod in beraad, maar nog niet aangenomen. Met de vier huisartsen die in Krommenie graag willen samenwerken in één gebouw wordt ook besproken of en zo ja op welke wijze de locatie in de Braillestraat geschikt te maken valt voor een permanent gezondheidscentrum, in combinatie met andere voorzieningen en woningen.

Afbouwkosten problematisch

Om de cultuurzaal in Krommenie mogelijk te maken is 1.900.000 euro nodig en de totale kosten van het project bedragen 2.550.000 euro. Het nieuwe buurtcentrum wordt door Parteon gebouwd en casco opgeleverd. De gemeente neemt de afbouw die zo’n zeven ton gaat kosten voor haar rekening, zodat de huurkosten voor de Pelikaan betaalbaar blijven. Daarvoor is echter slechts 300.000 euro gereserveerd. Het college werkt  nog aan scenario’s om deze kostenstijging op te vangen. Het college heeft dus nog geen besluit genomen over de financiële haalbaarheid van de plannen en op enig moment moet ook een besluit vallen over de toekomst van De Groote Weiver, waarover nog geen knopen zijn doorgehakt.

Bouwimpuls

Afgelopen februari werd bekend dat de Zaanse aanvraag bij het Rijk voor de Bouwimpuls Noord is goedgekeurd en de gebiedsontwikkeling Durghorstplantsoen staat daarin voor een bedrag van 400.000 euro. Dit bedrag zal worden gebruikt voor de inrichting van de openbare ruimte, de plankosten, de aanpassing van het bestemmingsplan, voor een post onvoorzien en voor eventuele planschade. Het geld mag – conform de spelregels van de Bouwimpuls – niet worden ingezet voor de afbouw van de Pelikaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen