Studie naar toekomst PWN-terrein met en zonder De Groote Weiver

Foto: Google Earth

De gemeente en woningbouwcorporatie ZVH gaan samen in beeld brengen wat de mogelijkheden zijn om een aantrekkelijke woonwijk te creëren op het PWN-terrein in Womerveer, al dan niet met behoud van De Groote Weiver. Ondertussen gaat de zoektocht naar een alternatieve plek voor die organisatie gewoon door.

Alle tijdelijke huurders op één hebben hun panden op het terrein inmiddels verlaten en daarmee zou ZVH aan de slag kunnen met de gewenste woningbouw, ware het niet dat die ene huurder een maatschappelijke en culturele functie heeft die niet zo gemakkelijk naar elders te verkassen is. Alle pogingen om een geschikte plek te vinden in Zaanstad Noord zijn tot nu toe op niets uitgelopen. De Groote Weiver wil graag blijven waar ze zit, maar dat maakt volgens de corporatie de plannen voor een nieuwe woonbuurt onhaalbaar. ZVH heeft een voorkeur voor algehele sloop en nieuwbouw en denkt aan een mix van sociale huur en vrijesectorwoningen. Uitgegaan wordt van circa 100 sociale huurwoningen, maar een uitgewerkt plan is er nog niet. De gewenste start van de bouw is uiterlijk 2023.

Randvoorwaarde

Voor de gemeente is het vinden van een alternatieve locatie voor De Groote Weiver een randvoorwaarde voor medewerking aan woningbouw op het PWN-terrein. De huurovereenkomst tussen ZVH en De Groote Weiver eindigt eind 2023, maar alle partijen zijn het erover eens dat het zeer gewenst is om aanzienlijk sneller een definitieve oplossing te vinden. De Groote Weiver heeft eind vorig jaar een plan uitgewerkt om te kunnen blijven, in samenwerking met de oorspronkelijke architect van het PWN-complex, Maarten Min. Maar aangezien dat de handen niet op elkaar krijgt bij eigenaar ZVH komt er nu een een scenariostudie voor de herontwikkeling van het terrein. Ook De Groote Weiver heeft daar inbreng in.

Vier varianten

Het doel van de scenariostudie is om meerdere varianten voor de herontwikkeling van het PWN-terrein uit te werken en op een eenduidige wijze te vergelijken, met inbegrip van het wel of niet verhuizen van De Groote Weiver. Op basis van de uitkomsten kunnen ZVH en de gemeente in overleg over wat de kwalitatief de beste en meest haalbare ontwikkelstrategie is. De studie wordt uitgevoerd door een extern bureau of een combinatie van twee bureaus, die samen over de vereiste expertise beschikken. In principe worden vier scenario’s uitgewerkt:

  • Integrale woningbouwontwikkeling (sloop/ nieuwbouw of deels behouden op basis een nadere cultuurhistorische waardering van de bestaande bebouwing), met het vertrek van De Groote Weiver;
  • Integrale woningbouwontwikkeling (sloop/ nieuwbouw of deels behouden, afhankelijk van een nadere cultuurhistorische waardering van de bestaande bebouwing), met inpassing van De Groote Weiver;
  • Transformatie van de bestaande bebouwing naar wonen en/of andere functies en mogelijk aanvullende nieuwbouw, met het vertrek van De Groote Weiver;
  • Transformatie van de bestaande bebouwing naar wonen en/of andere functies en mogelijk aanvullende nieuwbouw, met inpassing van De Groote Weiver.

Belangrijke uit te werken en te beoordelen aspecten zijn onder andere het stedenbouwkundig concept, de plancapaciteit, de kosten versus de opbrengsten, de kwalitatieve uitwerking van het woonmilieu en het verblijfsklimaat, de aansluiting op de omliggende woonbuurten, de impact van het al dan niet inpassen van De Groote Weiver, de verkeersontsluiting van het gebied en principeoplossingen voor de parkeercapaciteit, de geluidbelasting en overige belangrijke milieuaspecten. De scenariostudie wordt een studie op hoofdlijnen om op korte termijn te kunnen komen tot een keuze voor een ontwikkelstrategie. De ambitie is dat de studie eind dit jaar wordt opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen