Rijk maakt versneld bouwen mogelijk in Krommenie en Wormerveer

Foto: Gemeente Zaanstad

Het Rijk maakt ruim 11,3 miljoen euro over om de woningbouw in Krommenie en Wormerveer in een stroomversnelling te krijgen.  Wethouder MAAK.Zaanstad Hans Krieger spreekt van ‘een geweldige opsteker’: ‘Hierdoor kan het college de bouw van 1865 woningen versnellen en de kwaliteit van de woonwijken in dit deel van Zaanstad Noord verder verbeteren.’

Ook wethouder Songül Mutluer van Wonen en Bouwen is in haar nopjes: ‘Met deze bijdrage kunnen we nog meer woningen sneller realiseren. Nog belangrijker, 54 procent van deze woningen valt in het betaalbare segment. Daar is met de huidige woningnood veel behoefte aan. En het geeft een goede impuls aan de doorstroming in Zaanstad Noord. Het is weer een flinke stap vooruit in onze ambitie: een passende woning voor Zaankanters van jong tot oud en voor elke portemonnee.’ Het gaat om 33 procent sociale huur, vijftien procent middenhuur en zeven procent betaalbare koop.

Bron: Rijksoverheid

 

 

De meeste projecten in Zaanstad-Noord zijn oude bedrijfslocaties die veranderd worden in woonwijken, waaronder het Meneba-terrein. Dit maakt de gebiedsontwikkeling kostbaar en ingewikkeld, met hindernissen als vervuilde grond die gesaneerd moet worden en de aanpassing van bestemmingsplannen. Maar ook oude arbeiderswijken zoals de Zeeheldenbuurt krijgen naast nieuwe woningen meer voorzieningen en een opgeknapte openbare ruimte.

Tekortschietende infrastructuur

De infrastructuur in Krommenie en Wormerveer schiet nu tekort, geeft de gemeente toe. De oude kernen zijn niet goed bereikbaar voor het verkeer en de parkeerdruk is groot. ‘Daarom kijken we bij de gebiedsontwikkeling in Zaanstad Noord niet alleen naar woningbouw, maar ook naar oplossingen voor een betere bereikbaarheid en een oed ingerichte openbare ruimte met voldoende voorzieningen en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten,’ aldus Krieger. Binnenkort starten de informatiebijeenkomsten voor bewoners over deze projecten.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Zaanstad een bijdrage ontvangt uit de woningbouwimpuls. Afgelopen september ontving de gemeente al een bijdrage van 20,5 miljoen euro, die wordt ingezet voor versneld bouwen in de Kogerveldwijk (1733 woningen) en in Zaandam Centrum (4274 woningen).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen