Omgaan met verward gedrag geen prioriteit politie

Foto: Pixabay / Etienne Marais

Personen met verward gedrag leggen steeds meer beslag op de mankracht van de politie, zo hebben we met enige regelmaat te horen gekregen. De politie Zaanstreek – Waterland besteedt er in het trainingsprogramma voor beginnende politieagenten een halve dag aan. En dat is het dan ook meteen.

Er wordt geen training aan gevorderde agenten gegeven over de omgang met deze groep, zo blijkt uit antwoorden van wethouder Natasja Groothuismink op vragen van POV-raadslid Jaap Keijser. Straattoezicht van de gemeente beperkte zich tot nu toe tot voorlichting, maar inmiddels zijn de mogelijkheden onderzocht en komt er een jaarlijkse training in het omgaan met personen met verward gedrag.

De politie maakt zelf uit of gebruik wordt gemaakt van fysieke (met bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen) of digitale vaardigheidstrainingen. Dat er in onze regio zo weinig aandacht voor is is opmerkelijk: in het concept Integraal Veiligheidsplan voor de politie Zaanstreek opgesteld door de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland in 2018 waren verwarde personen nog één van de prioriteiten.

Stijging

De Politieacademie heeft wel gesprekken gevoerd met Mental Health First Aid Nederland over samenwerking. maar die kwam er niet omdat het aanbod van MHFA te weinig toegespitst is op de politiepraktijk en de rol die de politie. Doordat mensen met psychische problemen veel vaker dan vroeger ambulante begeleiding krijgen komt het vaker voor dat er problemen ontstaan in de openbare ruimte of thuis. Het aantal incidenten van personen met verward gedrag steeg in 2020 landelijk gezien minder hard dan in voorgaande jaren, maar groeide toch weer met vijf procent tot 102.353 geregistreerde gevallen.

In de voorafgaande jaren was die acht procent in 2018 (90.636 incidenten) en zelfs dertien procent in 2016 (74.936). Het gaat dan over het aantal incidenten dat wordt geregistreerd, niet over het aantal personen. Dat betekent dat één persoon vanwege psychoses, dementie, suïcidaliteit, verslaving en andere zorgwekkende situaties meerdere incidenten kan veroorzaken, meldde de politie in januari dit jaar.

Lokale samenwerking

‘De zorg voor kwetsbare mensen is veelal geen politietaak, aangezien veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen niet of nauwelijks overlast gevend, crimineel of gevaarlijk zijn. Toch wordt de politie nog heel vaak gebeld en we zien nog veel mensen die de grip op hun leven (dreigen) kwijt (te) raken. Daarom is het belangrijk om verder te gaan in de ingeslagen weg van lokale samenwerking om te komen tot een goedwerkende aanpak.’

‘Zoals de politie al vaker heeft gesteld kan goede zorg en ondersteuning veel leed voor de persoon zelf en de omgeving voorkomen. We zien verschillen in regio’s, maar zijn verheugd te zien dat de regionale samenwerkingsverbanden sterker worden en spreken de hoop uit dat daaruit de benodigde verbeteringen worden gerealiseerd,’ aldus de Nationale Politie toen. Er is inmiddels wel een landelijk meldpunt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen