Jeugd, cybercrime en verwarde personen de komende jaren prioriteiten politie

Foto: Pixabay

Er komt voor de eerste keer een Integraal Veiligheidsplan voor de politie Zaanstreek, opgesteld door de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. Het concept van het IVP 2019-2022 is nu klaar. De prioriteiten die daarin zijn vastgelegd zijn een aanvulling op de taakstelling die door Den Haag landelijk wordt voorgeschreven.

Zaanstad, Oostzaan en Wormerland zijn in vergelijking met de G32 relatief veilige gemeenten. Door middel van monitoring van de politiecijfers is er een goed beeld wat er in de verschillende gemeenten speelt. De cijfers hieronder zijn gebaseerd op het veiligheidsbeeld 2014 tot en met 2017.

Uit de veiligheidscijfers blijkt het aantal woninginbraken nog onvoldoende is verminderd. In Zaanstad steeg het aantal inbraken in de afgelopen twee jaar met tien procent ten opzichte van 2015. Het aantal auto-inbraken en diefstallen is in alle drie de gemeenten aan de hoge kant, met in Zaanstad een stijging van 42 procent. Ook de ervaren overlast door verwarde personen is in Zaanstad ten opzichte van 2015 gestegen, en wel met 20 procent. Er waren ook 37 procent meer burenruzies.

Het aantal geregistreerde incidenten (politiecijfers) met betrekking tot overlast door jongeren daartentegen daalde in 2017 ten opzichte van 2016. In Zaanstad met 25 procent.

‘High impact crimes’

Woninginbraken, overvallen, straatroven en geweld zijn high impact crimes die veel aandacht zullen krijgen. Het zijn misdrijven met een grote impact op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de maatschappij. Ze moeten dus minder vaak voor gaan komen.

Georganiseerde misdaad en ondermijning zijn een bedreiging voor de rechtsstaat en het economische- of maatschappelijke verkeer. De verleiding van snel geld en status is groot, waardoor opleiding en regulier werk uit beeld verdwijnen, maar het leidt ook tot slachtoffers van overlast, dwang, dreiging en geweld. Juist de bewoners in kwetsbare wijken lopen een groot risico, zowel om opgenomen te worden in deze netwerken als om slachtoffer te worden.

Ons gebied heeft voor criminele netwerken een gunstige ligging: naast Amsterdam, er is een veelheid aan kleine bedrijventerreinen, we liggen nabij nabij snelwegen, havens, spoorlijnen en Schiphol. Daarmoet het aanpakken van deze vorm van criminaliteit ook extra aandacht bijven houden, aldus het conceptplan.

Jeugd

De jeugd vormt een belangrijk onderdeel van de drie Zaangemeenten. ‘Net als dat we dat van volwassenen verwachten, worden ook jongeren geacht zich normaal te gedragen en geen overlast te veroorzaken. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verschillende betrokken partijen. Vroegtijdig signaleren en acteren is daarbij van groot belang. Niet alleen voor de jongere zelf, maar ook voor onze inwoners. De gemeente heeft de regie in deze aanpak,’ zo is afgesproken.

Jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit willen we beperken en de patronen die leiden tot geweld, criminaliteit en overlast gaan we doorbreken.’

Verwarde personen

De politie komt regelmatig in contact met burgers met psychische en/of verslavingsproblemen die overlast en (gevoelens van) onveiligheid veroorzaken. Het gaat dan om ‘personen met verward gedrag’ die overlast geven, hulpverlening nodig hebben en/of zich gevaarlijk of strafbaar gedragen.

In het ergste geval gebruiken ze – extreem – geweld, laten ze gasleidingen open staan met ontploffingen tot gevolg en wordt er bijvoorbeeld met messen gezwaaid. Daar zijn grote zorgen over.

De politie schat in dat zij aan deze groep personen een aanzienlijk deel van haar capaciteit besteedt. Reden daarvoor is dat de politie continue beschikbaar is, waardoor te allen tijde een beroep op haar kan worden gedaan. De hoofddoelstelling op ditgebied is om op basis van kennisverbreding en samenwerking te komen tot een gezamenlijk werkproces en een goed sluitende ketenaanpak.

Tot slot wordt in een wereld die zich meer en meer digitaal afspeelt de kans op online criminaliteit ook steeds groter. Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én als doelwit. Computertechnologie vernieuwt zich razendsnel en daarmee is ook cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijks leven.

De komende jaren gaat het basisteam Zaanstad van de politie in kaart brengen op welke manier cybercrime speelt in de drie gemeenten en concrete actie ondernemen om cybercrime tegen te gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen