College wil een centraal meldpunt voor misbruik bij sportclubs

Foto: Flickr / Charly W. Karl

Zaanstad wil bereiken dat iedereen kan sporten bij een club of vereniging in een sociaal veilige omgeving en dat ook de vrijwilligers zich daar veilig voelen. Naar aanleiding van alarmerende landelijke cijfers over seksueel misbruik komt er een centraal meldpunt bij de GGD dat bemenst wordt met professionals.

De Zaanse sportverenigingen gaan op dit moment verschillend om met het thema. Een aantal heeft een interne vertrouwenspersoon, andere verenigingen vinden het moeilijk om deze functie in te vullen. Sommige clubs hebben het thema regelmatig op de agenda staan en/of geborgd in hun beleid, andere niet.

Gezien de landelijke cijfers is er echter wel degelijk een probleem:

  • Ongeveer een op de tien sporters heeft aangegeven slachtoffer te zijn geweest van matig tot ernstig misbruik;
  • Achttien procent wijst de coach aan als dader, 38 procent een medesporter en 61 procent een andere betrokkene;
  • Ongeveer 90 procent van het misbruik wordt nooit gemeld.

Het NOC*NSF heeft het programma Naar een veiliger sportklimaat opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. Dat bevat het verplichten van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Volgens het college is dat echter niet voor iedere club haalbaar.

B & W onderschrijven de visie van de mr. Pieter van Vollenhove van de Stichting Maatschappij en Veiligheid dat het beter is om een centraal meldpunt in te stellen met beroepskrachten. ‘Bestuurders en vrijwilligers bij clubs zijn doorgaans niet opgeleid om meldingen van seksueel misbruik te begeleiden. Bovendien bestaat het risico dat zulke meldingen niet worden opgepakt, bijvoorbeeld vanwege relaties binnen de club,’ staat in een brief aan de gemeenteraad.

Tevens vraagt het onderwerp niet alleen preventie en bewustwording rond slachtoffers en daders. Het raakt ook de kwetsbare positie waarin trainers en coaches zich soms bevinden en de negatieve beeldvorming die daar soms door kan ontstaan. Samen met de sportverenigingen willen we er dus voor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt binnen de sport.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen