Financiële injectie provincie voor landschap Oer-IJ

Foto: Google Earth

De provincie investeert 10,3 miljoen euro in het landschap, waarmee onder andere de beleving van het getijdenlandschap van de Oer-IJ wordt verbeterd. Deze zijtak van de Rijn stroomde eeuwen geleden tussen wat nu Zaanstad, Velsen en Alkmaar is en mondde bij Castricum uit in de zee.

Daarnaast gaat een deel van het geld naar het maken van een zogeheten buitenpoort in Castricum. Buitenpoorten zijn spoorwegstations vlakbij de natuur en daardoor een startpunt om van het buitenleven te genieten. Ook Wormerveer moet zo’n buitenpoort krijgen, maar dat gebeurt nu nog niet. Het geld gaat verder naar de Stelling van Amsterdam en naar een nieuw te ontwikkelen groene strook – de Westeinderscheg – tussen Amsterdam en Aalsmeer.

Recreatie

De afgelopen tijd is uitgezocht welke gebieden binnen afzienbare tijd verbeterd en versterkt kunnen worden. Daarbij is ook expliciet gekeken naar meer mogelijkheden voor recreatie. Vier miljoen gaat naar het versterken en verbeteren van het groen in de bijzondere provinciale landschappen van Noord-Kennemerland en Schagen. Ruim twee miljoen heeft Gedeputeerde Esther Rommel in gedachten voor de Westeinderscheg. ‘De druk op het groen in de Metropoolregio Amsterdam blijft onverminderd groot. Door dit gebied onder het Amsterdamse Bos in te richten voor recreatie en natuur krijgen inwoners een nieuwe mogelijkheid om de rust op te zoeken.’

Liniedijken

De komende maanden werkt de provincie de plannen voor deze gebieden verder uit met de betrokken gemeenten en organisaties. Voor de liniedijken van de Stelling van Amsterdam komt in het voorjaar een uitvoeringsprogramma. Die dijken van de verdedigingslinie rondom Amsterdam zijn aangelegd tussen 1880 en 1914 en nu aangemerkt voor een opknapbeurt van twee miljoen euro. Liniedijken zijn speciaal aangelegde dijken om inundatiewater tegen te houden en wapens achter op te stellen. Ook recreatieve en educatieve mogelijkheden worden meegenomen in het herstelprogramma.

 

Reacties

Cookieinstellingen