Stichting Oer-IJ roept lokale politiek op niet alleen naar geld te kijken

Het Oer-IJgebied omstreeks 1250.
Het Oer-IJgebied omstreeks 1250.
Foto: Oneindig Noord-Holland

De Stichting Oer-IJ heeft alle politieke partijen in Zaanstad opgeroepen om in de programma’s voor de raadsverkiezingen in 2018 een paragraaf op te nemen over kwetsbare waarden als cultuurhistorie, natuur en landschap.

Het Oer-IJ gebied wordt gekenmerkt door veel bedrijvigheid en een rijk landschap. Het leefklimaat wordt in hoge mate bepaald door kwaliteiten als de historische bebouwing en gevarieerde natuur. Daarnaast zijn de ‘groene waarden’ van de leefomgeving van essentieel belang voor de mogelijkheid tot recreëren en daarmee voor de gezondheid van de inwoners van Zaanstad, constateert Oer-IJ.

‘Politiek belangrijk’

Maar kwetsbare waarden als landschap, cultuurhistorie en natuur hebben de aandacht van de politiek nodig om in stand en/of overeind te blijven. ‘Deze waarden zijn kwetsbaar omdat ze zonder goed overheidsbeleid geen partij zijn in relatie tot de economische belangen die, in ons dagelijkse streven naar vooruitgang, veelal domineren.’

De uitgestrekte groene driehoek tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad is een zeer dynamisch gebied dat de komende decennia veel nieuwe inwoners en bedrijven zal moeten huisvesten. Bij de inspanningen om dat te realiseren moet niet louter naar geld worden gekeken, vindt de stichting.

Fietsroutes

De Stichting Oer-IJ heeft een boekje over het gebied laten maken, dat in combinatie met een app op de telefoon kan worden gebruikt om twee nieuwe fietsroutes te rijden. Onderweg krijgen de gebruikers veel extra informatie over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het gebied. De gids zit dus in de telefoon. De navigatie werkt 100 procent offline. Er zijn dus geen telecomkosten en er is geen probleem met de beperkte dekking van providers in het buitengebied.

Cursus

Voor mensen met belangstelling voor geschiedenis en natuur wordt in het najaar een cursus georganiseerd door de Oer-IJ Academie: drie avonden in het Pieter Vermeulenmuseum in Driehuis en vier avonden in het Huis van Geschiedenis Midden-Kennemerland in Beverwijk. Daarnaast zijn er twee buitenexcursies gepland, die vooral betrekking hebben op het landschap.

De Oer-IJ Academie bood vorig jaar met veel succes twee vergelijkbare cursussen aan in het Huis van Hilde in Castricum. Dat leverde 50 gecertificeerde deelnemers op, van wie vijftien zich aanmeldden om als gids voor excursies of andere evenementen te kunnen worden ingezet, zoals de Oer-IJ Expeditie. De eerste aflevering van die wandeltocht trok het afgelopen voorjaar 2500 deelnemers en was daarmee uitverkocht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen