Ook PVV ziet niets in digitale raadsvergadering

Vergaderen op anderhalve meter afstand.
Vergaderen op anderhalve meter afstand.
Foto: Still vergadering raad Zaanstad

Ook de PVV boycot de digitale raadsvergadering van morgenavond, nadat eerder de POV al liet weten niet aanwezig te zullen zijn via het beeldscherm. PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen hoopt wel dat het bij deze ene keer blijft.

Sinds juni vorig jaar gold de afspraak om de Zaanstad Beraden waar besluiten worden voorgekookt digitaal te houden en de besluitvormende raadsvergaderingen live in het stadhuis. Burgemeester Jan Hamming heeft echter tijdens de vergadering van de gezamenlijke fractievoorzitters vorige week ‘onder druk van andere partijen’ besloten om ‘voor een keertje digitaal te gaan,’ schrijft Van Haasen in zijn toelichting. Net als de POV is de PVV ontevreden over de gebrekkige techniek, maar ‘ook de tijdrovende manier van stemmen maakt een goed debat onmogelijk, zeker als ons ook nog eens verzocht wordt om terughoudend te zijn met moties en stemverklaringen’.

Door tot middenin de nacht

De laatste digitale raadsvergadering in mei 2020 duurde daardoor tot ‘middenin de nacht’ en Van Haasen vermoedt dat maar weinig inwoners het eindsignaal gehaald hebben, vooral door ‘de saaie, urenlange stemming’. Net als zijn collega Harrie van der Laan wijst ook de PVV-voorman erop dat digitale vergaderingen van gekozen vertegenwoordigers zich moeten beperken tot situaties waarin fysiek bijeenkomen vanwege de coronasituatie geen optie is. Het afgelopen jaar is echter ‘door het goede werk van de griffie en ondersteuning  duidelijk gebleken dat fysiek vergaderen veilig kan op het gemeentehuis,’ aldus Van Haasen.

Agenda

Door de afwezigheid van de beide fracties ontbreken er morgenavond sowieso zeven raadsleden (vier van de POV en drie van de PVV) in de uit 39 mensen bestaande raad van Zaanstad. Op de agenda staan onder andere het voorstel voor een ander systeem voor de toewijzing van sociale huurwoningen, de vaststelling van de Afvalstoffenverordening en moties over meer oversteekplaatsen voor de Dorpsstraat in Assendelft en over de Stadspas.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen