‘Met Stadspas naar de dierenarts, niet naar dierentuin’

Foto: Pixabay / Anrita 1705

De Partij voor de Dieren en de SP willen uitsluiten dat de Stadspas die Zaanstad wil invoeren straks gebruikt gaat worden voor ‘dieronvriendelijke’ zaken zoals een bezoek aen Artis of aan paardrijlessen.

Dierentuinen stimuleren dat dieren geen of weinig natuurlijk gedrag kunnen vertonen of zich zelfs realiseren dat ze in gevangenschap leven en de fok- en broedprogramma’s waaraan gewerkt wordt kunnen veelal ook in de natuurlijke habitat worden georganiseerd in plaats van in dierentuinen in Nederland, aldus een motie die donderdag ter sprake komt. Paardrijden zien de twee fracties als onwenselijk vanwege het gebruik van bits en andere materialen, naast het gegeven dat paarden van nature kudde- en vluchtdieren zijn die op maneges vaak gescheiden van elkaar en opgesloten worden gehouden.

Dierenartskosten

In een tweede motie stellen Melchior Mattens (PvdD) en Evert Hartog (SP) voor om net als dat in Amsterdam gebeurt via de Stadspas vouchers te verstrekken voor dierenartshulp. Dierenzorg krijgt veel ongechipte en ongecastreerde dieren binnen en de gemeente is wettelijk verplicht om voor hun verzorging te betalen. ‘Er zijn  vele honderden Zaanse gezinnen zijn die geen geld hebben om verzorging van een ziek dier te kunnen betalen, terwijl ze wel huisdieren hebben,’ schrijven de twee.

Private initiatieven

Private initiatieven bieden voor veel mensen die in armoede leven geen alternatief, omdat de beschikbaarheid van gelden bij deze fondsen sterk schommelt, men lang moet wachten na een aanvraag én mensen bij deze organisaties veel privé-informatie moeten doorgeven. Een gemeentelijke regeling voor de castratie en het chippen van huisdieren zou de kosten voor de opvang van zwerfdieren voor Zaanstad kunnen reduceren en het ondersteunen van bijstandsgerechtigden en werkende armen bij gezondheidsproblemen van hun  (huis)dieren zou én voordelen hebben voor het dier, én voordelen voor de pashouder én voordelen voor de gemeente, betogen de PvdD en SP. Ze willen dat dat onderzocht wordt om de kosten helder te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen