Volgend jaar waarschijnlijk invoering van een Stadspas

Foto: Pixabay / Tumisu

Er komt een Zaanse Stadspas waarmee inwoners gemakkelijker gebruik kunnen maken van gemeentelijke financiële regelingen en van organisaties zoals sportverenigingen en culturele instellingen. De Stadspas is voor alle Zaankanters, maar in het bijzonder voor inwoners met een laag inkomen,’ aldus wethouder Songül Mutluer.

‘In Zaanstad hebben we allerlei vormen van financiële ondersteuning, maar nog niet iedereen weet deze altijd goed te vinden. Ook maken we het zo makkelijker om van alle regelingen gebruik te maken, omdat een Stadspas voorkomt dat iemand bij elk loket opnieuw zijn of haar situatie moet voorleggen,’ aldus Mutluer in een persbericht. Een recent Nibud-onderzoek laat volgens haar zien dat de regelingen van Zaanstad effectief zijn, maar ‘met de Stadspas willen we nog meer mensen bereiken die dit nodig hebben.’

Op basis van de wensen van de gemeenteraad is er een voorstel voor de Stadspas uitgewerkt waarbij die beschikbaar wordt gesteld voor minima tot 110 procent van het bijstandsniveau en tegen betaling voor alle inwoners. Na een succesvolle invoering is de uitbreiding naar andere doelgroepen waarschijnlijk de volgende stap. Denk aan minima tot 120 procent van het bijstandsniveau, mantelzorgers en  vrijwilligers. Als de gemeenteraad groen licht geeft kan de Stadspas in de loop van volgend jaar een feit zijn.

Tweejaarlijkse thermometer

Sinds 2014 stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting elke twee jaar een minima-effectrapportage voor de gemeente op. Uit de meest recente editie blijkt dat de meeste huishoudens met een laag inkomen voldoende inkomen hebben om het eerste levensonderhoud te betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huur, telefoon en verzekeringen. Voor andere veel voorkomende uitgaven, zoals abonnementen, contributies en vervoer hebben met name gezinnen en alleenstaande zelfstandigen vaak een te laag saldo. ‘We vinden het juist belangrijk dat inwoners – en zeker kinderen – niet belemmerd worden om deel te nemen aan sport, cultuur en andere voorzieningen. Daarom blijven we hierop volop inzetten,’ aldus Mutluer.

Bekendheid stimuleren

Het Nibud stelt dat de ondersteuning van Zaanstad helpt om (grotere) tekorten te voorkomen. Denk aan de collectieve zorgverzekering, de kwijtschelding van belastingen, diverse regelingen voor kinderen zoals Meedoen Zaanstad en de individuele inkomenstoeslag. Het Nibud adviseert om het gebruik van deze regelingen nog meer te stimuleren. Vorig jaar is daarmee al een grote stap gezet met de lancering van de website Geldwijzer.zaanstad, de verspreiding van een flyer onder partners en professionals en de publiekscampagne Kom jij eruit?.  Daarnaast werkt de gemeente samen met het landelijke platform Samen voor alle kinderen om regelingen voor kinderen makkelijker vindbaar te maken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen