Nieuwbouw ZNMC wordt 100 procent circulair

De nieuwe natuurspeeltuin.
Foto: Twitter / Dekowood

Een oud-fractievoorzitter van GroenLinks kan weinig anders dan enthousiast reageren als wordt aangeboden om een nieuw onderkomen voor de huidige werkgever 100 procent circulair te bouwen, en dat gebeurde dan ook. Paul Laport is meer dan happy om ‘zijn’ Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC) te vestigen in wat nu nog de tijdelijke Octant is. Er moet dan nog wel geld bij.

In 2017 besloten het college en raad om geld ter beschikking te stellen voor nieuwbouw voor het ZNMC in het Zaandamse Darwinpark. Dat betreft onder meer een lening van 1,9 miljoen euro met een looptijd van 25 jaar tegen twee procent rente en subsidies voor het opstellen van de voorlopige en definitieve ontwerpen (96.000 euro) en de aanleg van parkeervoorzieningen en een speelweide (elk 100.000 euro). Daarnaast werd bedongen dat de jaarlijkse subsidie vanaf 2019 werd verlaagd naar 440.000 euro en dat het ZNMC zelf vier ton bijeen zou brengen om de financiering rond te krijgen. Alles bij elkaar opgeteld is er voor het nieuwe pand 2.650.000 euro beschikbaar.

Meer fondsenwerving nodig

Het ZNMC is er nog niet in geslaagd om de 400.000 euro eigen geld bijeen te brengen, al heeft een aantal partijen wel mondeling een toezegging gedaan om over de brug te komen. Nu er concrete plannen liggen met het gebouw van de Octant acht het college de kans groter dat er ook daadwerkelijk fondsen beschikbaar komen. Verder is het ZNMC in samenwerking met de gemeente aan het onderzoeken welke subsidiemogelijkheden er nog zijn in het kader van duurzaamheid en circulair bouwen.

Het noodgebouw van de Octant in Assendelft.

Het Octant-plan komt uit de koker van de gemeente. Het ZNMC had zelf een plan gemaakt voor nieuwbouw op basis van een kalk-hennepconstructie die duurzamer is dan traditioneel bouwen, maar ook duurder. De totale totale kosten daarvoor werden geraamd op circa 3,81 miljoen euro, inclusief de terreininrichting en extra duurzaamheidsmaatregelen (gasloos, zonnepanelen, mos-sedum dak, Led-verlichting) die ongeveer een kwart miljoen zouden gaan kosten. Daar ging, met een dekkingstekort van circa 1,16 miljoen euro, een streep door.

Nog tientallen jaren mee

De gemeente verzon een list. ‘Op dit moment doet zich de unieke situatie voor dat het tijdelijke schoolgebouw van de Octant medio 2021 wordt gesloopt. Dit pand is circa zeven jaar oud en modulair opgebouwd. Het schoolgebouw kan goed als donorpand dienen voor het ZNMC. De materialen die beschikbaar komen kunnen nog zeker 40 tot 50 jaar mee,’ laat het college nu aan de raad weten. Het ZNMC was meteen om. Om verspilling tegen te gaan worden alle materialen voor onder andere de constructie, fundering en gevelbekleding gedemonteerd en in de huidige vorm hergebruikt.

Lokale bedrijven

Ook lokale bedrijven reageerden enthousiast en willen volgens het college graag meewerken aan ‘dit prestigieuze project voor het ZNMC’. ‘De keuze voor Zaanse bedrijven draagt bij aan de stimulering van de lokale economie en werkgelegenheid. De kosten om de nieuwbouw 100 procent circulair te realiseren komen uit op een bedrag van rond 3,31 miljoen euro, een half miljoen minder dan de duurzame bouwmethode met de kalk-hennepconstructie. Het dekkingstekort ten opzichte van de gemaakte afspraken bedraagt bij circulair bouwen 660.000 euro.’

Geen hogere lening

Het ZNMC onderzoekt om dat gat te dichten momenteel de mogelijkheden voor kostenverlaging en/of alternatieve dekkingsbronnen, want ook al gezien de geslonken financiële slagkracht van de gemeente vanwege corona is het niet de bedoeling dat de gemeentelijke lening wordt verhoogd. Daarnaast kan het ZNMC ook geen hogere leningslasten dragen. Uiterlijk medio dit jaar moet hierover meer duidelijk zijn, verwachten B & W.

Al grote stappen gezet

Op andere gebieden zijn al grote stappen gezet om het gebruik van park en het ZNMC-gebouw te verbeteren. Er wordt momenteel een natuurspeeltuin aangelegd die naast de nieuwbouw zal komen, zodat binnen en buiten elkaar kunnen versterken. Het terras van het ZNMC zal direct aansluiten op de speeltuin. De ontsluiting van de natuurspeeltuin en het ZNMC is met elkaar gecombineerd en de aanpassingen aan de Twiskeweg, inclusief de ontsluiting van de nieuwe locatie van het ZNMC en de natuurspeeltuin zijn al uitgevoerd. Ook zijn al werkzaamheden uitgevoerd om een deel van de parkeerplaats voor het ZNMC aan te leggen.

 

Reacties