Darwinpark wordt één geheel met nieuw voetpad

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente begint maandag 16 november met het herinrichten van de grasbermen en de fietspaden langs de Twiskeweg. Ook komen er ruim 80 nieuwe bomen, lampen met vogelvriendelijke ledverlichting en een nieuw voetpad dat beide delen van het park met elkaar verbindt.

In de huidige situatie wordt het Darwinpark ter hoogte van de Twiskeweg in tweeën gedeeld, maar dat gaat veranderen. De bestaande rechte fiets- en voetpaden worden verwerkt in het landschap en hierdoor ontstaat één doorlopend parkachtig geheel dat circa 10.000 vierkante meter groter wordt dan het huidige park. De noord-zuidverbinding wordt verbeterd door middel van een oversteek ter hoogte van de nieuwbouw van het Zaans Natuur en Milieu Centrum.

Er is een in kapvergunning verleend voor 41 bomen, waarvan zeven bomen worden gekandelaberd en dus behouden blijven. Van de resterende 34 worden er twaalf gekapt vanwege hun slechte conditi of levensverwachting en 22 vanwege de nieuwe inrichting. Er worden in hetzelfde gebied ongeveer 145 bomen teruggeplaatst. Niet bij de plannen hoorde de verwoesting van het controlebos voor het Tiny Forest die onlangs plaatshad. Dat was één van de ‘ongelukjes’ die in Zaanstad geen uitzondering zijn.

 

 

 

Daarnaast krijgt het Darwinpark een natuurspeeltuin naast het nieuwe ZNMC-gebouw. In die speeltuin kunnen kinderen op ontdekkingstocht gaan in een groene en landschappelijke omgeving. De speeltuin is geschikt voor kinderen van allerlei verschillende leeftijden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen die onder toezicht spelen (tot zes jaar) en kinderen die zelfstandig op ontdekkingstocht gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen