Controlebos Tiny Forest ‘rücksichtsloos weggebulldozerd’

Foto: Zaans Natuur en Milieu Centrum

De gemeente laat met enige regelmaat weten trots te zijn op de vier Tiny Forests in Zaanstad, maar slaagt er desondanks niet in ze te beschermen. Het Zaans Natuur en Milieu Centrum laat weten dat tijdens werkzaamheden een half minibos vernield is.

De organisatie werd op de verwoesting geattendeerd door een buurtbewoner. Eind 2015 werden de eerste Tiny Forests in ons land – en in Europa – door het Instituut voor Natuur- en Milieu Educatie aangelegd in het Darwinpark: het Groene Woud en het Gouwse Bos. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research monitorden het Tiny Forest en het controlebosje intensief en concludeerden in 2018 dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Maar een groot deel van het controlebos is niet meer.

Rücksichtsloos weggebulldozerd

‘Navraag ter plaatse leerde dat er een waterleiding onder het controlebosje doorloopt, en dat die verstevigd moet worden. Het is bijzonder vreemd en betreurenswaardig dat dit zonder verder overleg met de opdrachtgevers (de gemeente Zaanstad en PWN) is uitgevoerd. Hekken zijn door werklieden aan de kant geschoven en 150 vierkante meter controlebos zijn weg gebulldozerd. Ook het ZNMC is van tevoren niet op de hoogte gesteld van deze rücksichtsloze vernieling, anders hadden we er natuurlijk tegen geprotesteerd. Met nadruk is ons nu beloofd dat alle nog aanwezige bomen blijven staan en dat het controlebosje in ere wordt hersteld. Maar het blijft natuurlijk pijnlijk dat er weer zo’n knullige en onherstelbare fout is gemaakt tijdens werkzaamheden,’ aldus de website van de Zaanse natuurorganisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen