Minibos bij De Lindenboom in Koog aan de Zaan

Foto: Max Pixel

Tientallen leerlingen van openbare basisschool De Lindenboom planten op 27 november een minibos aan in Koog aan de Zaan, samen met vrijwilligers, IVN Natuureducatie en de gemeente. Het Tiny Forest is het vierde in Zaanstad. De eerste twee liggen in Zaandam en een nieuwer bosje in Saendelft – West.

Het Tiny Forest komt op het braakliggende stukje grond naast het schoolplein van de basischool, achter de linde die daar staat en naast de kinderopvang. Het zal uitgroeien tot een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. In het bos is een open plek, een zogenoemd buitenlokaal waar kinderen straks vn alles leren over de Nederlandse natuur. De komende twee jaar worden er nog eens twee Tiny Forests in Zaanstad gerealiseerd.

Goed voor mens en dier

Het zijn niet alleen prettige plekken voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is en een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt.

 

Reacties