Tiny Forests in Zaandam zorgen voor een grotere biodiversiteit

Foto: Wageningen Environmental Research

De twee Tiny Forests ofwel minibossen in Zaandam leveren een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit, concluderen onderzoekers van Wageningen Environmental Research na de beide gebieden en omringende natuur een jaar lang intensief gemonitord te hebben.

Het concept van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma werd eind 2015 in ons land – en in Europa – geintroduceerd door het Instituut voor Natuur- en Milieu Educatie en de twee eerste Tiny Forests werden aangelegd in het Darwinpark: het Groene Woud en het Gouwse Bos. In het laatste bos werden naast bomen ook vruchtdragende struiken en planten neergezet.

Nog nergens ter wereld zijn Tiny Forests zo nauwgezet in de gaten gehouden als in Zaandam, waarbij de wetenschappers uit Wageningen hulp kregen van vrijwilligers uit de Zaanstreek. De uitkomst is dat zowel het Groene Woud als het Gouwse Bos inmiddels een grotere soortenrijkdom kennen dan het nabije ‘gewone’ bos. Er zijn meer verschillende dieren en planten aangetroffen en bovendien in grotere aantallen.

Tussen het Groene Woud en het Gouwse Bos werden geen significante verschillen gevonden.

Veel betrokken en ter zake kundige burgers nodig

De studie heeft ook aangetoond dat het mogelijk is om met de inzet van Citizen Science een groot wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, hoewel ook duidelijk is geworden dat hiervoor een grote groep betrokken en bovendien goed onderlegde burgers een voorwaarde is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen