Amsterdam zet nu ook goedkope woonruimte in om leraren te lokken

Een impressie van Startblok Riekerhaven.
Een impressie van Startblok Riekerhaven.
Foto: Woonstichting De Key

Amsterdam gaat bij wijze van proef 100 betaalbare huurwoningen van 21 tot 32 vierkante meter met voorrang ter beschikking stellen aan jonge docenten. Die bewoners worden nu gezocht, onder meer via een omstreden wervingscampagne in Zaanstad.

De voorkeursregeling volgt op een motie van D66, de PvdA en Groenlinks en moet het groeiende lerarentekort in de stad tegengaan. Voor de onderwijzers is woonruimte voorhanden in de complexen voor jongeren en statushouders, zoals in Startblok Riekerhaven van woonstichting De Key. Starters met sociale en maatschappelijke beroepen kunnen zich een woning in Amsterdam anders niet veroorloven.

Lokkertjes

De verwachting is dat zonder extra lokkertjes het lerarenrekort in de hoofdstad in 2020 zal oplopen tot 415, waardoor 12.000 basisschoolleerlingen dan geen meester of juf hebben. Eerder werd al 700.000 euro uitgetrokken om reiskosten van leraren te vergoeden. Ook kunnen leraren die buiten de stad wonen parkeerplaatsen onderling verdelen.

Als de voorrangsregeling voor docenten een succes wordt wil Amsterdam ook woningen reserveren voor mensen die in de zorg, bij de politie of met jongeren werken.

Minder sociale huurwoningen

Er zijn de afgelopen jaren bouwrecords gevestigd in Amsterdam, maar toch is tussen 2015 en 2017 de lokale woningvoorraad in zijn geheel duurder geworden. Dit komt onder andere doordat er steeds meer mensen in de stad willen wonen en het gemiddelde inkomen toeneemt. Het aandeel sociale huurwoningen is afgenomen en het aandeel dure huurwoningen (vanaf 971 euro) steeg.

Uit een onderzoek van Regioplan bleek dat leraren de woningmarkt weliswaar niet als de doorslaggevende, maar wel als een belemmerende factor zien bij het solliciteren op een baan in het Amsterdamse onderwijs. Ruim 80 procent van de leraren en studenten van lerarenopleidingen gaven aan het vinden van een geschikte en betaalbare woning in Amsterdam als problematisch te ervaren.

Drie kwartier

De reisafstand werd het vaakst genoemd als reden om niet te solliciteren op een functie in het onderwijs. Van de leraren die niet in Amsterdam wonen, reist vrijwel niemand langer dan 45 minuten naar het werk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen