In Wormerland lagere rekening bij goed scheiden van afval

Foto: Gemeente Wormerland

Afval kwijtraken wordt door veel inwoners van Zaanstad gezien als een heel gedoe, sinds thuis beter scheiden en minder restafval produceren de mantra is. Drie bakken – en soms, zoals in Oud West in Zaandam vier – plus ondergrondse restafvalcontainers is de keuze die hier is gemaakt. In Wormerland gaan ze het anders doen. Maar ook daar wordt gemord.

Wormerland presenteert het nieuwe systeem als een buitenkans voor efficiënt scheidende inwoners: die krijgen immers invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing. De gemeenteraad ging eerder deze maand akkoord met het ‘recycle-tarief’. Daarbij bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast en een variabel deel. De hoogte van het variabele deel wordt bepaald door het aantal keren dat huishoudens de restafvalbak aan de weg zetten of de ondergrondse containers voor restafval gebruiken. De gemeente wil er in januari 2022 mee starten.

Het recycle-tarief is vergelijkbaar met andere nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektra. Het aantal keer dat inwoners bij de laagbouw hun restafvalbak aan de weg zetten, bepaalt de hoogte van het variabele deel. Bewoners van hoogbouw hebben hier invloed op door het aantal keer dat zij de ondergrondse container voor restafval gebruiken. Ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland heeft al een soortgelijk systeem en daar is de hoeveelheid restafval gemiddeld lager, aldus Wormerland. Daar ging het aangeboden restafval de afgelopen jaren al fors omlaag: van gemiddeld 234 kilo per persoon in 2015 naar 186 in 2019. Maar het doel is niet meer dan 30 kilo per huishouden in 2025 en de verwachting is dat het nieuwe systeem daaraan zal bijdragen.

Speciale regelingen

Het recycle-tarief is vergelijkbaar met andere nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektra. Het aantal keer dat inwoners bij de laagbouw hun restafvalbak aan de weg zetten, bepaalt de hoogte van het variabele deel. Bewoners van hoogbouw hebben hier invloed op door het aantal keer dat zij de ondergrondse container voor restafval gebruiken. Ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland heeft al een soortgelijk systeem. In die gemeenten is de hoeveelheid restafval gemiddeld lager. Wormerland gaat nu samen met HVC werken aan een uitvoeringsplan waarbij rekening wordt gehouden met mensen met een laag inkomen: voor wie nu kwijtschelding krijgt komt er straks ook een speciale regeling. Verder komt er een regeling voor mensen die afval hebben waar zij niets aan kunnen doen: bijvoorbeeld medisch afval of gezinnen met minimaal drie kinderen in de luiers.

Zaanstad

In Zaanstad geldt geen gedifferentieerde afvalstoffenheffing, integendeel: hier betaalt een alleenstaande hetzelfde bedrag als een groot gezin. De PVV en POV wilden daar vanaf, maar kregen onvoldoende steun in de gemeenteraad. De drie of vier rolcontainers die bewoners van laagbouw inmiddels aan huis hebben leiden soms tot problemen, omdat er eigenlijk geen plek voor is. In Oud West laat wethouder Annette Baerveldt onderzoeken of er niet tóch mogelijkheden zijn om in de beperkte buitenruimte verzamelcontainers in te graven. Worden die niet gevonden, dan zullen bewoners moeten wachten tot de Verkadewijk is gebouwd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen