Alleenstaande blijft net zoveel voor afval betalen als groot gezin

Foto: Gemeente Zaanstad

In Zaanstad betaalt elk huishouden dezelfde afvalstroffenheffing (dit jaar 301,54 euro). De PVV en POV stellen dat dit niet eerlijk is: een meerpersoonshuishouden produceert immers meer afval dan een persoon die alleen woont. Zij pleitten daarom in een motie voor differentiatie, maar daar was geen meerderheid voor in de gemeenteraad

Het eenheidstarief geldt ook voor de rioolheffing, die dit jaar bij de afname van water tot 300 kubieke meter 284,41 euro bedraagt en voor elke 100 kubieke meter meer 94,80 extra. De twee partijen vinden dat er bij gemeentelijke belastingen een eerlijke verdeelsleutel gehanteerd zou moeten worden en dat op dit moment eenpersoonshuishoudens onevenredig hoge bedragen betalen. Berekeningen op grond van een evenwichtiger verdeling wijzen volgens hen uit dat Zaanstad het afgelopen jaar drie miljoen euro te veel incasseerde aan rioolheffing en vier miljoen aan afvalstoffenheffing. Ze wilden daarom dat de gemeente de mogelijkheid zou laten onderzoeken om differentiatie toe te passen.

Ander probleem

Een nog niet in Zaanstad aangesneden probleem is dat door een eenheidstarief voor de afvalstoffenheffing extra kosten als gevolg van het slecht scheiden van huisvuil worden verdeeld over alle inwoners, en dat dus huishoudens die consciƫntieus hun afval gescheiden aanbieden meebetalen aan de onwil van andere. In Zwolle is daar iets op gevonden. Die gemeente gaat het met ingang van volgend jaar anders aanpakken: daar stemde de gemeenteraad maandag in met een systeem waarbij de aanbieder afrekent naar rato.

Dit ‘Zwols belonen‘ gaat weliswaar ook uit van een vast tarief, maar met een variabel deel. Mensen die weinig restalval afvoeren krijgen geld terug en mensen die juist veel restafval aanbieden moeten bijbetalen. Voor Zwollenaren met een medische indicatie wordt nog een speciale regeling opgesteld. Inwoners van de Overijsselse hoofdstad gooien momenteel jaarlijks zo’n 177 kilo restafval per inwoner weg en de doelstelling is dat dit teruggedrongen wordt tot 100 kilo. De nieuwe werkwijze moet daaraan bijdragen. Het betekent overigens ook dat gewerkt wordt met gepersonalieerde afvalpassen en dat van elk adres precies bekend is hoeveel restafval er vandaan komt. Daar zet Pricacy First dan weer grote vraagtekens bij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen