Kattenkolonies volgend jaar aandachtspunt bij dierenwelzijn

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De dierenambulance ‘vindt regelmatig kattenkolonies’ en om die families verwilderde huisdieren integraal aan te pakken gaan de gemeente en dierenorganisaties daar het komende jaar gezamenlijk mee aan de slag. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, maar het blijkt uit de Voortgangsrapportage dierenwelzijn die zojuist is uitgekomen.

Verantwoordelijk wethouder Natasja Groothuismink liet in een begeleidend persbericht weten dat Zaanstad door de stichting DierenLot genomineerd is als één van de tien meest diervriendelijke gemeenten van Nederland, dus afschieten zal wel niet aan de orde zijn. Zaanstad strijdt in de vorig jaar door Amsterdam gewonnen verkiezing met Capelle aan den IJssel, Delft, Diemen, Gooise Meren, Heemskerk, Purmerend, Rijswijk, Rotterdam en Zwolle om de eretitel. Op 19 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Meer tijd nodig voor bijtprotocol

In 2019 stelde de gemeenteraad de nieuwe Nota dierenwelzijn vast en in februari dit jaar ook een uitvoeringsagenda. De actiepunten voor 2020 waren opgedeeld in twee thema’s: de eerste helft van het jaar zou in het teken staan van het op orde krijgen van de basis, waaronder de aanpak van de ganzenoverlast en de handhaving van gevaarlijke honden. Het opstellen van een protocol om bijtincidenten te voorkomen bleek meer tijd te kosten dan voorzien en zal daarom pas volgend jaar worden afgerond. Wel kwam rond dat de opvang van knaagdieren en konijnen wordt uitbesteed aan het knaagdierencentrum in IJmuiden. De Wildopvang Krommenie verzorgt de opvang van wilde dieren onder beheer van de Dierenbescherming.

Zorg en dierenwelzijn

De tweede helft van het jaar zou eigenlijk als thema Zorg en dierenwelzijn hebben, maar de komst van Covid-19 maakte dat de zorg andere prioriteiten had. Wel zijn drie actiepunten succesvol afgerond: de bekendheid van de Dierenbuddy is vergroot, dierenwelzijn is opgenomen in het lokale actieplan Geweld Hoort Nergens Thuis en de signalering van bedreigd dierenwelzijn is onderdeel geworden van de training voor hulpverleners. Er zijn ook afspraken  gemaakt over de opvang van dieren van coronaslachtoffers.

Dierenmishandeling of verwaarlozing kan een aanwijzing zijn voor huiselijk geweld binnen het huishouden, en dierenmishandeling kan tot gevolg hebben dat slachtoffers van huiselijk geweld het huis niet verlaten omdat zij het huisdier niet kunnen meenemen, aldus Groothuismink. ‘Om deze redenen is het erg van belang dat verminderd dierenwelzijn tot het signalenpakket van hulpverleners behoort. Ook het komende jaar blijven we hier aandacht aan besteden.’

Vissterfte

De vissterfte aan het einde van de zomer heeft geleid tot hernieuwd contact tussen de waterbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de vakspecialisten groen & water van de gemeente en de Hengelvereniging Zaanstad.. De aanpak van vissterfte en de samenwerking tussen de dierenambulance en HVZ bij vissen in nood zullen samen worden opgepakt in het komende jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen