Politie gaat op korte termijn vaker coronaproof preventief fouilleren

Een proefopstelling op het station in Zaandam.
Een proefopstelling op het station in Zaandam.
Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft samen met de politie een nieuwe methode ontwikkeld om coronaproof preventief te kunnen fouilleren. Vanwege de afstandsregels zijn er de afgelopen tijd geen acties geweest, maar volgens burgemeester Jan Hamming blijven die wel belangrijk om ernstige geweldmisdrijven te voorkomen. Gisteren waren de eerste acties op station Zaandam en in Poelenburg..

Zolang de anderhalvemetermaatschappij voortduurt zal bij wapencontroles op straat een mobiel detectiepoortje worden opgebouwd in de veiligheidsrisicogebieden Zaandam Centrum, Russische Buurt en Poelenburg. Passanten krijgen dan de mogelijkheid om hun zakken te legen en door het poortje te lopen. Als het poortje niet afgaat, hoeft er niet gefouilleerd te worden. Gaat het wel af, dan gebruikt de politie eerst een handdetector om te bekijken waar het metalen voorwerp zich bevindt. Pas daarna wordt er eventueel gefouilleerd. De komende periode gaan we dit vaker meemaken, meldt Hamming op Facebook. De eerste actie tussen 19:00 uur en 22:00 uur op het station leverde drie messen, vier stanleymessen en illegaal vuurwerk op.

Los van de coronamaatregelen zijn zowel de politie als de gemeente enthousiast over deze methode, schrijft hij: ‘We komen minder in de persoonlijke ruimte van mensen. Mogelijk wordt deze werkwijze daarom voortgezet na corona.’ Over de noodzaak is hij helder: ‘We doen dit omdat het keihard nodig is. Het aantal wapens dat we vinden en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te hoog. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ikzelf maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en -gebruik. De incidenten die plaatvinden hebben grote impact op de veiligheid en het gevoel van veiligheid in de Zaanse straten. Daar moeten we ons op alle mogelijke manieren tegen blijven verzetten.’

Naast het preventief fouilleren zet Zaanstad zich breed in om wapenbezit – met name onder jongeren – te ontmoedigen. In Zaanstad mag de politie in de genoemde gebieden preventief fouilleren omdat er zich de afgelopen jaren meerdere ernstige incidenten in de openbare ruimte hebben voorgedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen