Supers en drogisterijen wachten op ‘go’ voor verkoop sneltesten

Foto: Gemeente Almelo

Supermarkten en drogisterijen wachten op toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om sneltests te verkopen. Met deze zogenoemde antigeentests kunnen mensen thuis zelf testen of zij het coronavirus hebben opgelopen. In Duitsland liggen ze al in de supermarkt.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert momenteel de veiligheid en het gebruik van de coronazelftesten, aldus het Centraal Bureau Levensmiddelen. ‘Minister Hugo de Jonge verwacht dat de goedkeuring snel komt, zodat de supermarkten en drogisterijen de zelftests kunnen gaan verkopen,’ meldt een woordvoerster. Albert Heijn laat weten de ontwikkelingen te volgen. ‘Als de overheid toestemming geeft voor de verkoop in supermarkten, dan kijken we graag hoe we onze klanten daarmee kunnen helpen.’ Ook Etos, net als AH onderdeel van Ahold Delhaize, ziet het wel zitten om de tests te gaan verkopen. Juist drogisterijen zijn geschikt voor de laagdrempelige verkoop van dit soort tests omdat winkelpersoneel al is opgeleid om advies te geven over zelfzorgmiddelen, zo licht het bedrijf toe.

Kruidvat en Trekpleister zijn ook geïnteresseerd in het verkopen van de zelftesten. Volgens een zegsvrouw van de twee ketens, die beide deel uitmaken van A.S. Watson, is het nog te vroeg om te kunnen zeggen wanneer ze in de schappen liggen. Ook moeten de ketens nog onderzoeken of deze tests voor een betaalbare prijs te verkopen zijn. Ondertussen heeft het Nederlandse coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden ook de goedkeuring gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gekregen. Dat betekent dat het middel in alle landen een noodvergunning zou mogen krijgen. Daarnaast mag het vaccin worden gebruikt in ontwikkelingslanden, waar de WHO een speciaal vaccinatieprogramma heeft opgezet.

Janssen komt eraan

De Verenigde Naties hebben 500 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld voor het zogeheten Coxax-programma. De WHO wil helpen bij de vaccinatie van mensen in 92 ontwikkelingslanden die zelf geen geld hebben voor coronavaccins. Het vaccin van Janssen was donderdag al goedgekeurd in de Europese Unie. Dat betekent dat het binnenkort in Nederland kan worden toegediend. Nederland heeft 11,7 miljoen doses van het middel besteld. Het is het eerste goedgekeurde vaccin dat maar één keer hoeft te worden toegediend. Voor de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca moet twee keer worden geprikt. Bovendien kan het Leidse vaccin ongeveer twee jaar lang bewaard worden bij 20 graden onder nul, waarvan drie maanden bij 2 tot 8 graden boven nul. Dat maakt het relatief gemakkelijk te vervoeren en te gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen