Onverwacht bijverschijnsel corona: meer bestrijders zwerfvuil

Foto: Gemeente Zaanstad

Opvallend veel vrijwilligers van alle leeftijden hebben zich in coronajaar 2020 bij de gemeente gemeld om Zaanstad schoon te houden en zwerfafval tegen te gaan. De gemeente gaf vorig jaar 182.260 euro uit aan het extra aanpakken van zwerfafval.

‘Ondanks de coronacrisis en de beperking op samenkomsten was de belangstelling heel groot onder inwoners om mee te helpen Zaanstad schoon te houden. Natuurlijk is corona van invloed geweest op de activiteiten, maar ook in positieve zin. Vanwege de saamhorigheid en betrokkenheid van inwoners maakten we er toch een succesvol jaar van als het gaat om de aanpak tegen zwerfvuil,’ aldus verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers. Alleen in januari en februari konden zwerfvuilestafettes worden gehouden omdat daarna de lockdown light werd ingevoerd.

Extra hulpmiddelen

Zaanstad schafte vorig jaar meer inzamelmiddelen zoals grijpers, vuilniszakken en handschoenen aan vanwege de grote belangstelling. Bepaalde materialen zoals een sloothark of een bladblazer zijn op verzoek geleverd om beter te kunnen opruimen. Eind april was er de actie Kinderen tegen zwerfvuil om kinderen een vakantiebesteding in de buitenlucht te bieden en om ook de jongsten bewust te maken van de problematiek van zwerfafval. Ook deze actie was een groot succes en bracht veel kinderen en ouders op de been: er werden 150 grijpers uitgereikt. In 2021 zal deze actie daarom herhaald worden.

Bewustwording

Aan het begin van het jaar konden kinderen de expositie Afval Experience bekijken in het Zaans Natuur- en Milieucentrum. Deze tentoonstelling was specifiek voor basisschoolkinderen om hen bewuster te maken van de gevolgen van zwerfafval en waarom afval scheiden belangrijk is voor mens, dier en het milieu. De geplande bewustwordingscampagne voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is vanwege de beperkende coronamaatregelen uitgesteld tot dit jaar. Dit geld dat daavoor klaar lag is gebruikt voor de proef met de containertuintjes. Inmiddels zijn bij negen containers door de gemeente zulke tuintjes aangelegd.

Statiegeld

Vanaf 31 december volgend jaar wordt er statiegeld op blikjes ingevoerd en voor plastic flesjes al op 1 juli dit jaar. Met het besluit voor de invoering van statiegeld op plastic flesjes worden producenten van water en frisdrank verplicht om statiegeld te heffen op plastic flessen kleiner dan één liter. Jaarlijks gaan er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank. Zo’n 100 miljoen belanden na gebruik in het milieu. Statiegeld is een manier om hergebruik te stimuleren.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen