Verpleegkundig specialist ZMC in voorhoede tegen botbreuken

Foto:

Verpleegkundig specialist Agnes Offenberg van het ZMC is benoemd tot mentor van de International Osteoporosis Foundation. ‘Aan botontkalking is wel degelijk iets te doen,’ zegt zij op de website van het Zaandamse ziekenhuis. ‘Daarom moeten we onze kennis blijven ontwikkelen en met veel, heel veel zorgverleners delen.’

Haar inspanningen om de osteoporosezorg in Nederland naar een hoger plan te tillen zijn niet ongemerkt gebleven. ‘Ik vind het een grote eer om samen met de andere zes benoemde Nederlandse mentoren de krachten te bundelen en collega’s en poliklinieken in heel het land verder te helpen om patiënten met botontkalking sneller op te sporen en beter te behandelen.’ In 2010 werden in de Nederlandse ziekenhuizen zo’n 76.000 breuken door botontkalking behandeld en dat aantal was in 2016 al opgelopen naar ruim 120.000. In 2025 is de verwachting dat er zo’n 1,2 miljoen osteoporosepatiënten zijn.

Volgende breuk voorkomen

Volgens Offenberg is de kans op een volgende breuk flink te verminderen met medicijnen, leefstijladviezen en meer beweging. ‘Daarmee bespaar je niet alleen veel ellende, we houden de stijgende kosten voor de behandeling van fracturen zo ook binnen de perken. Doen we niks, zo is berekend, dan zijn we in Nederland in 2030 al zo’n miljard euro kwijt aan kosten voor de behandeling van fracturen.’ Wereldwijd zijn er momenteel 556 osteoporosepoliklinieken die het keurmerk van de IOF dragen. Ons land telt er elf, waarvan de polikliniek van het Zaans Medisch Centrum de tweede was.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen