Kogel dan toch door de kerk: statiegeld op kleine flesjes

Foto: Flickr / Face Me PLS

Na jarenlang tevergeefs vertrouwen op de industrie om het zwerfvuilprobleem aan te pakken is de kogel nu dan toch door de kerk: er wordt statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. Vanaf 1 juli 2021 wordt vijftien cent extra geheven op plastic flesjes onder één liter, die consumenten pas weer terugkrijgen als ze het flesje inleveren bij een van de duizenden inleverpunten. Statiegeld op blikjes volgt mogelijk over twee jaar.

Jaarlijks komen zo’n 100 miljoen plastic flesjes in het milieu terecht en statiegeld is een financiële aanmoediging om de verpakkingen in te leveren. Het moet ertoe leiden dat 90 procent van de verkochte flesjes wordt geretourneerd. De producenten van (fris)dranken die veel in kleine flesjes worden verkocht worden verantwoordelijk voor de invoering van het systeem. Er komen bij ongeveer 12.000 verkopers van flesjes ook inleverpunten waar consumenten hun statiegeld terug kunnen krijgen, in grote supermarkten, op treinstations met winkels en bij grote tankstations en cateraars. Horeca en kleine bedrijven hebben geen innameplicht; scholen en sportclubs kunnen zelf kiezen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat maakte in 2018 afspraken met het bedrijfsleven en gemeenten om het aantal kleine plastic flesjes dat in zwerfafval terechtkomt met 70 tot 90 procent te verminderen. Dat doel werd bij lange na niet gehaald en in Zaanstad werd een proef om de vervuiling te laten dalen vroegtijdig afgebroken. Eenzelfde soort afspraak als eerder voor de petflesjes is er nu voor blikjes. Op voorstel van de Tweede Kamer werken organisaties nu aan de vermindering van het aantal blikjes in het milieu. Als de doelen in het najaar van 2021 niet worden gehaald, volgt ook statiegeld op blik. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels begonnen, zoals de Kamer had gevraagd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen