Supers nu al huiverig voor gevolgen statiegeld op blikjes

Foto: Pixabay / StockSnap

Supermarkten zien de bui hangen nu er vanaf 2023 statiegeld op blikjes komt in ons land. Ze roepen klanten nu al op om straks niet alle  lege blikjes bij hen te komen inleveren. Supermarktkoepel CBL dringt aan op een statiegeldsysteem buiten de winkel. Een blikje wordt 0,15 euro waard.

Ongeveer de helft van de rond twee miljard blikjes die jaarlijks in Nederland worden verkocht wordt elders aangeschaft, stelt de brancheorganisatie. Grote verkopers zijn bijvoorbeeld tankstations, snackbars, sportverenigingen en bedrijfsrestaurants. Die zouden dan ook mee moeten doen als er straks een groot statiegeldsysteem wordt opgezet voor de blikjes. Het Centraal Bureau Levensmiddelen wil wel meewerken met andere partijen om zo’n breed systeem mogelijk te maken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu heeft vandaag als de ingangsdatum 31 december 2022 aangegeven.

Krap tijdpad

‘Deze tijd is hard nodig,’ reageerde algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen, een organisatie die een belangrijke rol speelt op het gebied van recycling voor bedrijven die verpakte producten op de markt brengen. Een statiegeldsysteem voor blikjes is volgens Klein Lankhorst niet van de ene op de andere dag geregeld. Het tijdpad zou daarom erg krap zijn. ‘We zetten de komende tijd alle zeilen bij om een uitgekiend en fijnmazig systeem op te zetten.’ Eerder was gezegd dat de sector een jaar de tijd zou krijgen om zich voor te bereiden. In april vorig jaar werd al een statiegeldplicht op kleine plastic flesjes aangekondigd, die vanaf 1 juli ingaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen