Nieuwbouw Belgische- en Kramerstraat Zaandam opgeleverd

Foto: De woningen worden overgedragen aan Parteon.

Vandaag zijn de 70 nul-op-de-meterwoningen in de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam opgeleverd aan woningcorporatie Parteon. Voor de huurders die binnenkort hun nieuwe woning betrekken betekent dat een zeer laag energieverbruik. Daarbij heeft dit project nog een duurzame primeur: het is het eerste waarbij CO2-arm beton is toegepast.

De nieuwe huizen hebben lucht/water-warmtepompinstallaties en zijn zeer goed geïsoleerd. Er is geen gasaansluiting: alle benodigde energie is elektrisch. De energie die de bewoner verbruikt wordt gecompenseerd door de energie die de zonnepanelen opwekken. TBI onderneming ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project en de bouw van de eengezinswoningen.

Het project ook een pilot voor andere innovatieve duurzame technieken. ERA Contour paste hier als eerste nieuwe CO2-arme betonwanden van betonproducent Voorbij Prefab toe. De casco’s van vier woningen zijn geproduceerd met een betonmengsel dat 44 procent minder CO2 uitstoot. Directeur-bestuurder Harry Platte van Parteon zegt in een persbericht dat zijn corporatie er graag aan meewerkt om innovaties op het gebied van duurzaamheid een impuls te geven: ‘Dit smaakt naar meer.’

Prefab-isolatie

Algemeen directeur van Voorbij Prefab Dorien Staal vond het ‘geweldig om te zien hoe ons innovatie CO2-arme beton werd omarmd door ERA Contour en Parteon. Samen creëren we daarmee direct positieve impact op het klimaat.’ Het project heeft nog een primeur, want de nieuwe isolatierobot van Voorbij Prefab bracht in de fabriek al isolatie aan op de gevelelementen. Dit betekent een reductie van opslag, handelingen, afval op de bouwplaats en transportbewegingen van en naar de bouwplaats. Ook kunnen de nieuwe huurders nog hun steentje bijdragen aan duurzaam wonen door een geveltuintje te adopteren.

In de geest van toen

De oorspronkelijke woningen aan de Belgischestraat en de Kramerstraat hebben een hoge cultuurhistorische waarde. Deze waarde is in de nieuwe bebouwing teruggebracht in de vorm van hoogte- en diepteaccenten in hetzelfde ritme als in de oorspronkelijke bebouwing. Het ontwerp kreeg naast een positief oordeel van de welstandscommissie ook een positief monumentenadvies. De Belgischestraat en Kramerstraat maken deel uit van de Rosmolenwijk, een buurt met een echt Zaanse karakter en met een unieke historie. Er staat nog veel oude bebouwing van voor de Tweede Wereldoorlog en zelfs van rond de vorige eeuwwisseling.

Plannen voor nog zo’n 250 huizen

De wijk wordt op vele plekken vernieuwd. Op meerdere locaties zijn oude woningen gesloopt die in zeer slechte staat waren en hebben plaatsgemaakt voor (kleinschalige) nieuwbouwprojecten. Daarin zijn de karakteristieken van de originele buurt behouden. Inmiddels zijn er 467 nieuwe woningen in de Rosmolenwijk teruggekomen. Steeds wordt onderzocht wat de beste oplossing is: sloop en nieuwbouw of renovatie. Parteon werkt hierbij samen met de gemeente en de inwoners. Tot en met 2024 staan voor nog ongeveer 250 woningen in de Rosmolenwijk ingrepen gepland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen