Eerste woningen gebouwd met CO2-arm beton staan in Zaandam

Foto: Bureau 070

De Zaanse Rosmolenwijk had al een Zaanse primeur met de bouw van (70) nul-op-de-meter-woningen in de sociale sector, maar een landelijke innovatie is dat vier van deze woningen worden gebouwd met CO2-arm beton. Dat betonmengsel stoot 44 procent minder CO2 uit.

Woningcorporatie Parteon verstrekte de opdracht aan producent Voorbij Prefab, dat inmiddels is gecertificeerd door Kiwa. Dat is een doorbraak in de bouw, meldt bouwer Era Contour die de vier casco’s van CO2-arm beton begin november plaatst. Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. ‘We hebben het CO2-armere beton ontwikkeld met de ambitie om positief bij te dragen aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord,’ zegt zij. ‘Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen.’

Volgend jaar naar 1500 stuks

Gezien de vraag naar 90.000 betaalbare woningen op jaarbasis in ons land ziet zij ‘enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving’. De vier Zaandamse cascowoningen leveren een CO2-besparing op die gelijk staat aan een autorit van liefst 45.000 kolometer, zo is berekend. Het plan is om volgend jaar 1500 woningen van dit ‘groene’ beton in de fabriek te produceren.

Groot enthousiasme

De drie partijen zijn enorm enthousiast over de toepassing van het nieuwe duurzame beton in dit woningbouwproject en hun samenwerking hierin. ‘We vinden het fantastisch dat ons project in de Rosmolenwijk het eerste is waar deze innovatie wordt toegepast. We gingen met nul-op-de meter al voor energiezuinige woningen en de CO2-reductie van de casco’s maken de woningen nog duurzamer,’  aldus Parteon-baas Harry Platte.

Zijn collega van Era Contour Jeroen Heijdra prijst de ‘goede en vertrouwde samenwerking’ tussen de drie partijen: ‘Toen we hoorden van deze innovatie van Voorbij Prefab en de vraag kregen om het toe te passen in een nieuwbouwproject waren we direct enthousiast. We vinden het belangrijk om te innoveren en onze leefwereld vooruit te helpen.’

Amsterdamse fabriek

De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek van Voorbij Prefab aan de Siciliëweg in Amsterdam produceert op een gemiddelde dag acht cascowoningen. De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is van groot belang voor de kwaliteit van het materiaal. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven. Ingenieursbureau ABT adviseerde Voorbij Prefab om te kijken naar variant waarbij het cement gecombineerd wordt met een alkalische activatie, bekend van geopolymeer beton. Na maanden onderzoek en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak.

De bouw van de 70 nul-op-de-meter-woningen aan de Belgischestraat en Kramerstraat is in volle gang. Onlangs is Era Contour gestart met het metselwerk en binnenkort wordt een aanvang gemaakt met de afbouw. De woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen