Europese School in plaats van huizen in Overtuinen?

Een deel van de huidige onderwijsinstelling in Bergen.
Een deel van de huidige onderwijsinstelling in Bergen.
Foto: Google Street View

Er was tot frustratie van een groot deel van de gemeenteraad veel geheimzinnigheid rond de beoogde locatie voor een Europese School in Zaanstad, maar de geheimhouding is opgeheven: mocht Zaandam de school krijgen toegewezen, dan wordt die gebouwd op het terrein voor  Overtuinen B. En sneuvelen er 120 geplande woningen.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid reageerde meteen op Twitter en de eerste vraag die bij fractievoorzitter Harrie van der Laan opdook is tot welke schadeclaims het laten vervallen van een dergelijk groot aantal huizen zal leiden. In de deelplannen Overtuinen A en B moeten in totaal zo’n 470 woningen komen en deze plannen maken deel uit van de zestien grote bouwprojecten in de gemeente die op een gemeentelijke prioriteitenlijst staan.

Een impressie van hoe de school eruit kan komen te zien.

De uitgekozen plek is sinds de verkoop door Verkade vele jaren geleden al eigendom van de gemeente. Het gaat om het terrein ten zuiden van de net tot gemeentelijk monument verklaarde Verkadevilla. Op dat perceel zou HSB 120 huizen neerzetten.  Naast Zaanstad is Alkmaar in de race voor de vestiging van de prestigieuze onderwijsinstelling die Bergen gaat verlaten. Castricum is gedurende de rit afgevallen.

Aanwinst

Die keuze is aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die de komende maanden de plannen van beide gemeenten gaat beoordelen. De gemeente heeft geen invloed op deze beslissing. Wethouder van Economische Zaken Hans Krieger noemt de komst van een Europese School ‘een aanwinst voor de stad’. ‘Zeker gezien de huidige crisis is het belangrijk om te zorgen voor bedrijvigheid die divers en toekomstbestendig is. Daarnaast geven grote werkgevers uit de regio aan behoefte te hebben aan internationale kenniswerkers. De komst van kenniswerkers zorgt ervoor dat bedrijven verder kunnen groeien en innoveren. En dit zorgt weer voor meer banen.’

En nog eentje.

De belangrijkste eisen voor de nieuwe locatie zijn beschikbaarheid en bereikbaarheid. Zo is het belangrijk dat de school dichtbij een Intercitystation komt en de nodige omvang en voorzieningen heeft. De gemeente heeft meerdere locaties in Zaanstad onderzocht. Overtuinen B is de enige plek die aan alle eisen voldoet. Naar verwachting wordt eind dit jaar bekend of de Europese School naar Zaanstad komt. De bouw start naar verwachting in 2023. De Europese School wil het nieuwe gebouw vanaf het schooljaar 2025-2026 in gebruik nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen