Alkmaar maakt locatie Europese School bekend, hier alles geheim

Zo moet de school in Alkmaar eruit gaan zien.
Zo moet de school in Alkmaar eruit gaan zien.
Foto: YouTube / Gemeente Alkmaar

‘Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,’ laat de concurrent van Zaanstad vandaag weten. In Zaanstad is het geheizinnigheid troef met vergaderingen achter gesloten deuren en verhitte raadsleden die daar problemen mee hebben.

‘Ouders van de Europese School Bergen hebben tijdens het planproces enthousiast meegedacht en het Alkmaarse bidbook wordt ondersteund door de hele Kop van Noord-Holland en belangrijke (inter)nationale bedrijven. In de loop van het jaar maakt het ministerie een keuze tussen Alkmaar en Zaanstad als vestigingslocatie,’ aldus Alkmaar. Een Europese School biedt onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van vier tot en met achttien jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van instellingen van de Europese Unie. De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar. De raad van Zaanstad ging gisteren akkoord met het voorstel dat hier is uitgedacht, maar waar wij dus verder niets over weten.

‘Fantastisch aanbod’

Het ministerie wil mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap naar Amsterdam nieuwe huisvesting realiseren. In 2018 werd duidelijk dat de Europese School uit Bergen weg zou gaan. ‘We zijn de afgelopen jaren actief in contact getreden met de ouders van de kinderen, maar ook met het Joint Research Centre en het Europees Medisch Agentschap. Door te luisteren naar de wensen zijn wij ervan overtuigd dat wij een fantastisch aanbod hebben voor de leerkrachten, ouders en kinderen.’

De voorgestelde locatie voor de Europese School in Alkmaar is aan de Hertog Aalbrechtweg, ‘die een grote mix van faciliteiten, perfecte bereikbaarheid (OV, auto, fiets en lopend) biedt en een veilige en aantrekkelijke omgeving voor de schoolgaande kinderen’. ‘Naast de vele bestaande sportfaciliteiten in de omgeving is er op de locatie voldoende ruimte voor noodzakelijke sportvoorzieningen voor de Europese School,’ aldus de publicatie.

Mini-documentaire

‘De brede, ruime opzet stimuleert samenwerken en discussie, maar uiteraard zijn er ook voldoende plekken voor wie zich even wil afzonderen om zich te concentreren. In een open gebouw vol natuurlijk daglicht verkleinen we het verschil tussen ´binnen´ en ´buiten´. We werken veel met glas en duurzame materialen zoals hout. De ruimtes tussen functionele toepassingen benutten we voor groene plantenbakken en binnentuinen. Zo ontstaat een duurzame en tegelijk warme sfeer. Overal is groen aanwezig. Binnen maar ook buiten, waar het perceel een prachtig uitzicht biedt over het water, de molens en het natuurgebied.’ De gemeente maakte er een mini-documentaire over.
p;

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen