Een eigen Zaanse poster voor campagne ‘Yes We Can!’

De Zaanse poster vóór het statiegeldsysteem.
De Zaanse poster vóór het statiegeldsysteem.
Foto: Gemeente Zaanstad

Rosa, de PvdA, D66 en GroenLinks wilden dat Zaanstad zich zou aansluiten bij de campagne Yes We Can! van de Statiegeldalliantie, die een snelle invoering van statiegeld op blikjes promoot en ze krijgen per omgaande hun zin. Er is nu ook een Zaanse poster voor deze actie.

Statiegeld op blikjes moet straat- en natuurvervuiling door blikjes verminderen en de maatregel lijkt binnen handbereik. In de eerste week van februari staat het onderwerp weer op de agenda tijdens een vergadering van het demissionaire kabinet. In oktober vorig jaar keurde de ministerraad al het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes goed. Daarmee zou de benodigde wetgeving klaarliggen als het aantal blikjes in het zwerfafval dit jaar niet met minimaal 70 procent zou afnemen, maar het lijkt erop dat een sneller besluit nu mogelijk is en daarmee ook een eerdere invoering.

Minimaal vijftien cent

Het idee was om drankenproducenten de tijd te geven om via andere maatregelen dan statigeld een de genoemde afname van het aantal blikjes in het zwerfafval te kunnen realiseren, net zoals dat eerder gebeurde met kleine plastic flessen. Dat leverde niet het beoogde resultaat op, waardoor die vanaf 1 juli een retouropslag van vijftien cent kennen. Er is minimaal één jaar invoeringstermijn voorzien om het statiegeld en de inzameling en verwerking van blikjes goed te regelen en om de sector de tijd te geven zich voor te bereiden, zodat er begin volgend jaar een regeling van kracht zou kunnen worden. Als statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, wordt dat minimaal vijftien cent per verpakking.

Zo’n 125 miljoen stuks

Zwerfafval en plastic horen niet in het milieu en daarom worden vanaf juli ook voorwerpen van wegwerpplastic verboden zoals rietjes, bordjes en bestek. Het aanpakken van blikjes in het zwerfafval is de volgende stap. Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer 125 miljoen blikjes daarin terecht. De Tweede Kamer kan een versneld besluit nog tegenhouden door het onderwerp controversieel te verklaren. In dat geval zal de nieuwe regeringsploeg er een besluit over moeten nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen