Haarlem bereidt zich voor op nieuwe rellen

Foto: Pixabay / Open Clipart Vectors

Onder de relschoppers die afgelopen maandagavond huishielden in de Haarlemse Europawijk waren ook inwoners van Zaandam. De meute van rond 300 man belaagde de politie en bekogelde die met stenen. Er werden brandbommen en vuurwerk afgestoken en burgemeester Jos Wienen vaardigde een noodbevel uit om de orde te kunnen herstellen met inzet van de Mobiele Eenheid.

Omdat er voor vanavond opnieuw rellen zijn aangkondigd op het Marsmanplein, het Beatrixplein, de Grote Markt en in Schalkwijk heeft hij de gemeenteraad laten weten dat deze gebieden zijn aangewezen als een veiligheidsrisicogebied, waar preventief fouilleren mogelijk is.  Ook zijn noodbevelen voorbereid. Reinigingsdienst Spaarnelanden heeft zoveel mogelijk troep, stenen en andere losliggende materialen verwijderd rondom de risicolocaties. Er worden in de wijken ook veel preventieve maatregelen genomen. Het jongerenwerk en het straathoekwerk zijn actief op straat om met de jeugd in gesprek te gaan en hen te bewegen om binnen te blijven. Ook zijn zij digitaal actief.

Ondernemers alert

Ook de sociale wijkteams en wijk- en buurtorganisaties zijn de straat opgegaan om met inwoners over de rellen te spreken. Zij bieden een luisterend oor, maar geven ook adviezen en kunnen waar nodig doorverwijzen voor hulp. Buurtvaders en -moeders spreken in diverse wijken de ouders in hun netwerk aan om hen te motiveren om hun kinderen in de gaten te houden en met hen in gesprek te gaan. De ondernemers in de risicogebieden zijn geïnformeerd door de wijkagenten en een aantal heeft al voorzorgsmaatregelen getroffen.

https://twitter.com/SaskiaDeWal/status/1354358398133948417

Bekenden van politie

Afgelopen maandag werden veertien aanhoudingen verricht, waaronder vier keer wegens met bezit van messen en één keer van een  baksteen. Met uitzondering van één jongere zijn alle arrestanten bekenden van de politie. Op dit moment zitten alle verdachten nog steeds vast, schreef Wienen vandaag aan de raad. Er werden ook 60 boetes opgelegd, met name voor het overtreden van de noodverordening. In de Europawijk zijn onder meer bushokjes vernietigd en een telefooncel en auto’s beschadigd dan wel uitgebrand. Ook zijn op meerdere plekken straatstenen uit de grond gehaald. Waar mogelijk zal gekeken worden hoe de schade kan worden verhaald op de daders.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen